Egy szocialista húzná ki a csávából Gyurcsányt?

Bár feltehetően nem a baloldali jelöltről fog szólni a tapolcai választás, ha mégis Pad Ferenc győzne, a DK-frakció hiányzó láncszeme lehet.

Az MSZP két hónappal az április 12-i választás előtt jelentette be, hogy ajkai képviselőjét, Pad Ferencet indítja a voksoláson. Méghozzá a hivatalos verzió szerint közös jelöltként a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval. Akkor ezen a mára a felmérésekben mérhetetlenné zsugorodó Együtt fel is háborodott, mert ők a „demokratikus ellenzéki pártok” által közösen támogatott „civil” jelöltet láttak volna szívesen.
 
Ugyanakkor az MSZP és a DK is többször egymásnak esett az elmúlt hetekben. A szocialisták előszeretettel mutatták be rendezvényeiken Pad Ferencet MSZP-jelöltként, akit amúgy a DK is támogat. A DK viszont ragaszkodik hozzá, hogy Pad Ferenc MSZP–DK közös jelölt.
 
Nem mindegy ez abból a szempontból sem, hogy Pad Ferenc – esetleges parlamentbe kerülése esetén – „hova ülne”. A DK-nak ugyanis 2011-es MSZP-ből kiválása óta problémát jelent, hogy nem tud önálló frakciót alakítani. A korábbi házszabály értelmében 12 fő kellett a frakcióalakításhoz, Gyurcsány pedig csak 10 MSZP-st tudott magával vinni. Az új, 2014 nyarán alakult Országgyűlésben 5 főre van szükség az önálló képviselőcsoporthoz, de Gyurcsány mellett most már csak 3 kitartó híve ül: Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László.
 
Mint arra a Nézőpont Intézet elemzése emlékeztet, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke korábban elismerte, kapott felkérést a csatlakozásra, de ő elállt ettől. Kész Zoltán pedig, aki hivatalosan „függetlenként” nyerte meg a veszprémi időközi választást, nem pártjelöltként eleve nem jöhetett volna szóba komolyan a frakcióalakításnál.

Gyurcsány kampánya

Más a helyzet azonban Pad Ferenccel, aki mellett a bukott miniszterelnök is kampányol – ma például egy ajkai rendezvényen. Ha Gyurcsány maga mellé tudná állítani (pontosabban ültetni) Padot, akkor megalakulhatna a DK-frakció – s ezzel pénz, plusz infrastruktúra és jelentősen több hozzászólási lehetősége lenne Gyurcsányéknak.
 
Mindez persze a baloldali kispártok körében újabb végeláthatatlan hosszúságú vitát és üzengetést gerjesztene, nem is véletlen, hogy Pad Ferenc kerüli a témát, hogy sikere esetén mely párthoz csatlakozna az Országgyűlésben.
 
Már ha ez egyáltalán kérdés lehet számára, hiszen felmérések szerint a Jobbik és a Fidesz között dől el a vasárnapi választás.