"Egy valódi hazafi nem árulja pénzért a hazáját"

A Jobbik 1956-ra és 2006-ra is emlékezett.

A Jobbik két kerek évfordulóról emlékezett meg idén a Corvin közben, a párt hagyományos október 23-ai rendezvényén, és ahogy azt Pörzse Sándor házigazdagént kiemelte, se 1956 vérbefojtásáért, sem pedig a 2006-os rendőrterrorért nem vontak felelősségre senkit.

1956-2006-2016

Forradalmunk hatvanadik, a szemkilövetések tizedik évfordulóján ünnepi beszédet mondott Murányi Levente, '56-os szabadságharcos, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere, valamint Baranyi László színművész, '56-os szabadságharcos és Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A jobboldali ellenzéki párt budapesti választókerületi elnökei a 301-es parcellában kezdték a megemlékezést, ahol lerótták a kegyeletüket a hősök előtt. Ezután mentek át a Corvin közbe.

A Jobbik teljesítheti be a forradalom megkésett győzelmét

Murányi Levente elmondta, az '56-os forradalom szellemisége, nemzetmentő akarata

"nemcsak azért él bennünk, mert Pongrátz Gergely ránk bízta a lyukas zászlót, hanem mert mi ilyennek születtünk, lételemünk a hazánkért való kiállás".

Emlékeztetett, hogy hatvan évvel ezelőtt egy olyan zsarnokság, idegen, véres őrület ellen léptek fel, amely meggyalázta a magyarság jelképeit.

"De a szabadság vágya lángba borította a lelkeket" és "a remény bátorságot adott nekünk", idézte fel Murányi Levente a forradalom kezdetét. Aztán - ahogy fogalmazott - a hatalmas túlerő ugyan kicsavarta a fegyvert a kezekből, teret adva a vörös restaurációnak, ám - tette hozzá - "soha be nem gyógyuló sebeket okoztak a forradalmárok". Az áldozat nem volt hiábavaló: a Szovjetunió nem tudta többé eltitkolni valós jellemét.

"A kommunizmust mi győztük le"

- jelentette ki Murányi Levente, aki szerint ez alapozza meg a szebb magyar jövő reményét, amelyet végül a Jobbik fog beteljesíteni. Ez lesz a forradalom megkésett győzelme, fogalmazott.

"Júdáspénzre cserélték a pesti srácok kiontott vérét”

Tíz évvel ezelőtt ugyanúgy cserben hagyta Orbán Viktor a rendőrök elől menekülő ünneplő tömeget, mint ahogy a Fidesz-kormány a migrációválság idején Ásotthalmot, a déli határon - így vezette fel Toroczkai Lászlót Pörzse Sándor.

A Jobbik alelnöke kiemelte, a magyarok példát mutattak '56-ban a világnak hősiességből és bajtársiasságból, hogy bármilyen túlerővel is képesek szemben állni, és "a magyar szabadságvágy fennmaradt" - tette hozzá.

Szerinte 1990-ben lehetőségünk volt arra, hogy ez a vágy beteljesüljön, ehelyett vezetőink becstelen módon alkudozni kezdtek a megszállókkal,

"júdáspénzre cserélték a pesti srácok kiontott vérét"

- fogalmazott. Ha nem sikkasztották volna el akkor a rendszerváltást, 1994-ben nem is jöhetett volna vissza Horn Gyula, aki részt vett 1956 leverésében.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem várható el addig hazánktól, hogy egyenlő arányban vegye ki a részét a migrációs válságból, a bevándorlók szétosztásából ameddig az Európai Unióban másodrendű állampolgárok a magyarok, ameddig nincsenek egyenlő bérek.

"Eszem ágában sincs szégyellni, megtagadni azokat a napokat"

- ezt már a 2006-os megmozdulások kapcsán jelentette ki Toroczkai László. Mint mondta, 2006. szeptember 17-én ismét elérkezett a forradalom pillanata, és

„mi nem hagytuk, hogy elvegyék ezt a pillanatot”.

Ugyanakkor meglátása szerint a fülkeforradalommal ez eltűnt, és bár Orbán Viktornak "sok hazafi hitt, de én emlékeztem, hogyan hagyott cserben minket 2006-ban".

Leszögezte, olyan ember ne vezesse az országot, aki páncélozott autóval menekül, miközben a hívei ellen lovasrohamot vezényelnek. De ugyanígy ellentmondást látott abban, hogy amíg a 2006-os rendőrterror felelősei megúszták, addig azt a tizenhét hazafit, akik szembeszálltak a Gyurcsány-kormánnyal, 125 évre ítélték.

Ugyanakkor van változás 2006-hoz képest, mert a Jobbik jelenleg a parlamenti ellenzék legerősebb pártja, "a forradalmi lendület a politikai szakaszába lépett" - tette hozzá.

"Egy pillanatra sem fogunk megalkudni"

- húzta alá Toroczkai. Szerinte egy évtizedes harc utolsó felvonásához értünk, amivel kitakaríthatjuk az idegenszívűeket, és lerázhatjuk a rabigát magunkról.

"Láttam Jóskát ledőlni"

Baranyi László - akivel lapunk a napokban közölt interjút - a hallgatóságnak felidézte az 1956-os élményeit. Elmondta milyen érzés volt találkozni a Corvin közi forradalmárokkal, hogy milyen magabiztosak voltak, "mert úgy hitték, győztek".

Ott volt, amikor a Sztálin szobrot ledöntötték ("láttam Jóskát ledőlni"), és megtapasztalta azt az örömöt és boldogságot, amit a magyarok abban a történelmi pillanatban éreztek. A Kossuth téri sortűznél már a borzalmakkal is találkozott, és miközben a sérülteket és halottakat pakolták fel a teherautókra azt kérdezgették egymástól, "miért kellett minket megölni?"

"Az orbánizmusnak én vagyok a legnagyobb ellenfele"

Vona Gábor azzal a kérdéssel kezdett, hogy vajon kellően megbecsüljük-e az 56-os hősöket? Szerinte ezt két tényező is cáfolja. Egyrészt az ügynöklisták még mindig titkosítva vannak, mert eddig "az összes kormány érintett volt abban", másrészt a 10 évvel ezelőtti események is ezt bizonyítják, hiszen a forradalom ötvenedik évfordulóján ismét vér folyt a pesti utcákon.

A Jobbik elnöke szerint a kádárizmus ugyan véget ért, ám 2016-ban itt van az orbánizmus,

"a legvidámabb barakkból a legszomorúbb tagállam lettünk".

Utóbbit úgy jellemezte, hogy a felszínen küzd a szabadságért,

"de a mélyben megtartja a javakat, és elveszi az emberek belső biztonságérzetét."

"Az orbánizmusnak én vagyok a legnagyobb ellenfele" - utalt arra a lejárató kampányra, ami azután indult el ellene, hogy a letelepedésikötvény-program lezárását kezdte el követelni a Jobbik annak érdekében, hogy az alaptörvény valóban teljes védelmet nyújtson a bevándorlás ellen, hogy a "potenciális gazdag terroristák betelepítését" is meg lehessen akadályozni.

Leszögezte, ez nem egy politikai húzás, ez a nemzet érdeke.

Kiemelte, hogy

"egy valódi hazafi nem árulja pénzért a hazáját",

és ha "Orbán Viktor valóban hazafi lenne, már kivezette volna a kötvénybizniszt" - tette hozzá Vona Gábor.

A Jobbik nem lesz partnere a Fidesznek a félmegoldásokban, trükközésekben. A frakció tagjai a Szent Koronára tettek esküt vasárnap, és nyilatkozatban szögezték le, csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha az teljes körűen védi hazánk biztonságát.

"Nem árulom el pénzért a becsületemet, a hazámat"

- idézett a nyilatkozatból.

Vona Gábor szerint van még egy módja, hogy igazságot tegyünk ebben a vitában: "mondjon le Orbán Viktor, és jöjjön egy előrehozott választás", és akkor kiderül, hogy kell-e az embereknek az orbánizmus, akarják-e a gazdag migránsok betelepítését. Hozzátéve, hogy amíg az 56-os hősök az életüket is odaadták a hazájukért, a miniszterelnök egyetlen korrupciós ügyet sem képes elengedni.

A korrupció felszámolása és a valódi elszámoltatás után a Jobbik kormányra kerülése után a legfontosabb feladatként a munkabérek emelését jelölte meg (amit az egészségügy rendbetétele követne. Egy tisztességes, szabad, élhetőbb és demokratikusabb ország a cél, mert hatvan évvel ezelőtt egy ilyen országért adták az életüket a forradalmárok - magyarázta Vona Gábor.