Egyelőre megmenekült Schengen, de a kilátások aggasztóak

A schengeni egyezmény egyelőre megmenekült - mondta a lap szerint Angelino Alfano olasz belügyminiszter az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után. Az Il Messaggero azonban úgy értesült, hogy a római kormány hosszabb távon az európai uniós belső határok ideiglenes ellenőrzésének meghosszabbításával számol, főleg a szomszédos Ausztria és Franciaország részéről.

Az amszterdami találkozón a tagállamok felszólították az Európai Bizottságot¸ hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának. Az Európát érintő migrációs válság miatt több uniós tagállam a schengeni övezeten belül is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

Olaszország attól tart, hogy a határellenőrzés meghosszabbítása esetén Görögországgal együtt ismét teljesen elszigetelődik és magára marad az unió déli határvidékén, ahol a több ezer kilométer hosszú tengeri határszakaszt nem lehet lezárni. Róma arra számít, hogy a balkáni migráció útvonala Macedónián és Albánián keresztül a délkelet-olaszországi Puglia partjai felé mozdulhat el. Angelino Alfano arról beszélt, hogy regisztrációs központokat létesíthetnének a pugliai Bari és Foggia városában.

Az Il Messaggero szerint hot spot nyílhatna az olasz-szlovén határ olasz oldalán, és esetleg az olasz-osztrák határnál Tarvisio térségében, valamint a Bolzanóhoz közeli Brenneróban is. Arno Kompatscher, az autonóm jogállású Bolzano kormányzója az Il Giornale című olasz napilapnak úgy nyilatkozott, nem érti, hogy Észak-Olaszország helyett miért nem Észak-Afrikában nyitnak regisztrációs központokat a menekültkérelemre jogosult és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetésére.

November óta három olaszországi hot spot nyílt meg: Lampedusa szigetén, a szicíliai Trapaniban és Pozzallóban. Olaszországnak hat regisztrációs központot kell nyitnia. Ezért cserébe a római kormány 2018-ig mintegy negyvenezer bevándorló áthelyezésére készül más európai tagállamokba.