Egyesülhet Lengyelország és Magyarország – Torgyán államtitkár lehet

Az új lengyel államelnök bátran kijelentette, hogy a Torgyán József vezette egykori Független Kisgazdapárt áll hozzá ideológiailag a legközelebb.

Torgyán szerint megtiszteltetés az egész ország nézve a lengyel államfő kijelentése, mert Magyarországról, egyetlenegy politikusról sem tud, akit „hozsannáznak” a „világsajtóban”. A bukott politikus elmondta, hogy a kijelentés kapcsán különleges ötletekkel teli levelet írt Andrzej Duda lengyel államfőnek. Javaslatai annak ellenére is merész húzásnak tetszenek, hogy Anjou királyaink uralkodásának idején – így a magyar–lengyel perszonálunió éveiben – számottevően fejlődtek a két nép közötti kulturális kapcsolatok.

Az FKGP bukott elnöke, az első Orbán-kormány bukott minisztere szerint elérkezett az idő arra, hogy Lengyelország és Magyarország egy államszövetségben egyesüljön, hiszen a globalizmus amúgy is elkerülhetetlen és magyaroknak tulajdonképpen egyetlen barátja van a nagyvilágban, a lengyelek. „Egy olyan kis ország, mint Magyarország nem tud igazán talpon maradni” – magyarázta Torgyán. „A külügyeket és a hadügyeket közös miniszter intézze, akit a nagyobbik testvér, a lengyel ad. A magyar testvér adná a helyetteseket” – részletezte elképzeléseit az egykori miniszter, aki azonban ebbe a „mocsokba” nem kíván visszatérni, ami most a politika világában van. Torgyán elmondta, azt is, hogy „vissza kellene vásárolnunk Kárpátalját a lengyel-magyar államszövetség közös határa érdekében”. A műsorvezető hitetlenkedő kérdésére, hogy ezt tényleg mind leírta-e a lengyel elnöknek, Torgyán úgy válaszolt:

„hogy a csudába ne írtam volna le, amikor ez az ország jövője szempontjából rendkívül fontos?”

Torgyán hozzátette: „merem állítani, hogy Antall József bűnös módon elmulasztotta, hogy Kárpátalja visszakerüljön hozzánk és több politikusnak is súlyos felelőssége van ebben.” Torgyán elárulta, hogy korábban Orbán Viktornak megírta, hogy újra fel kellene ajánlani az országot Szűz Máriának, egy közjogi aktus keretében, ezt a javaslatot azonban most a baloldalnak kellene megtennie vagy annak nem lesz létjogosultsága. Ezzel a váratlan fordulattal azonban nehéz helyzetbe hozhatja az úgynevezett demokratikus ellenzék a Fideszt, mint amikor Orbán liberális pártja „elvette a Független Kisgazdapárt eszmeiségét”. A teljes beszélgetésből kiderült az is, hogy ha 1998-ban Torgyán József elfogadta volna a baloldal közeledését, akkor „nem szúrtak volna úgy hátba, mint a Fidesz”.

A lengyel államfő, Andrzej Duda egyelőre nem reagált.