A kurdok megállapodtak az Aszad-rezsimmel, a szíriai hadsereg vonul a törökök ellen

A kurdok megállapodtak az Aszad-rezsimmel, a szíriai hadsereg vonul a törökök ellen

A BBC beszámolója szerint a szíriai kurdok megállapodást kötöttek Bassár el-Aszad elnök kormányával, ennek következtében a szíriai hadseregből vezényelnek egységeket északkeletre, ahol a török hadműveletek zajlanak.

A kurdok bejelentése szerint a szír haderő segíteni fog a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a törökök elleni háborúban, valamint több, török ellenőrzés alatt álló szíriai várost is felszabadítanának.

Ez azért kezelhető óriási fordulatként, mert a kurdok és az Aszad-rezsim rendkívül távol álltak egymástól, a baaszisták oldaláról évtizedes elnyomásban részesültek a kurdok. Az SDF parancsnoka, Mazloum Abdi szerint is fájdalmas ez a kompromisszum, nem is bíznak sem Damaszkuszban, sem az oroszokban, de ha a népük irtása és az egyezség között kell választani, akkor inkább az életben maradás mellett döntenek.

A török-kurd háborúról szóló cikkünkben már prognosztizáltuk ezt a forgatókönyvet, az Egyesült Államok Bassár el-Aszad megbuktatásában volt érdekelt, most pedig sikerült egyik szövetségesüket a térségből való kivonulással a hatalom és Moszkva ölébe lökni:

A törökök tényleg háborút indítottak, hogy eltiporják a kurdokat

Ahogy arról kedden beszámoltunk, légi támadásokkal vette kezdetét a törökök északkelet-szíriai hadművelete, amit szerdán Recep Tayyip Erdoğan elnök is megerősített. A Béke Forrása akció célpontja az Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területe, hivatalos célja a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és az ISIS elleni harc, valamint egy biztonsági zóna létrehozása. Összefoglaljuk, hogy mi és miért történik.

Apropó, kivonulás

Mark Esper amerikai védelmi miniszter közben bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb ezer katonát fog kivonni Szíria északi részéről. Elmondása szerint azért döntöttek így, mert információik szerint Törökország kiterjeszti a hadműveletet délebbre, később pedig nyugati irányba is.

Ezzel párhuzamosan délről érkezhetnek a szír hadsereg katonái, így az amerikaiak könnyen a két fél között találhatták volna magukat.