Ha digitális formában nem oldható meg a vizsgáztatás, van mód a személyes, szóbeli számonkérésre is, feltételekkel

Ha digitális formában nem oldható meg a vizsgáztatás, van mód a személyes, szóbeli számonkérésre is, feltételekkel

A középiskolákhoz hasonlóan az egyetemek és főiskolák is digitális oktatásra álltak át a hét közepén, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig elkészítette az ágazati ajánlást iránymutatásul a helyi járványügyi intézkedési tervek kidolgozásához, írja a Magyar Nemzet.

A központi eljárásrend szerint a digitális munkarend alól csak külön miniszteri engedéllyel, rektori kezdeményezésre lehet felmentést kérni. A tanórákat és mindennemű ügyintézést online formában kell lebonyolítani, a szakmai gyakorlatok azonban személyes jelenléttel is folytatódhatnak, ha másképp nem tudják megoldani.

Az intézményekben az épületeken túl a szabadtéri területeken is kötelező a maszk viselése, belépéskor lázmérés vagy kockázatszűrő kérdőív kitöltése szükséges, de oda kell figyelni a védőtávolságra, valamint a legalább kétóránkénti fertőtlenítésre. Az egyetemi éttermek, büfék az ott dolgozók számára nyitva lehetnek, kivételes esetben pedig használható a könyvtár is.

Több tízezer hallgatónak kellett kiköltöznie a kollégiumokból, diákotthonokból is. Ők csak akkor jöhetnek vissza egy-egy napra vagy éjszakára napidíj ellenében, ha vizsgázniuk kell.

Kivételes esetekben, rektori engedéllyel kérhető a bent tartózkodás, azonban ezzel elsősorban a határon túli, külföldi vagy hatósági karanténra kötelezett fiatalok élhetnek. További méltányossági szempont lehet, ha a diák önkéntes járványügyi, közösségszervezési munkában vesz részt, speciális gyakorlaton van (például az orvosképzésben), valamint ha valamelyik családtagját házi karanténra kötelezték, így nem tud hazamenni.

A kollégiumokban maradó hallgatók nem fogadhatnak látogatót, s csak a lehető legszükségesebb mértékben használhatják a közös tereket, a maszkot csak saját szobájukban vehetik le. Az egyetemi sportlétesítményeket és uszodákat csak a versenyszerűen sportolók használhatják, a szabadtéri sportpályákon azonban bárkinek megengedett az egyéni szabadidős sporttevékenység.

Vizsgáztatások esetén az előírás szerint a szaktárca engedélyezi a személyes, szóbeli számonkérést, de csak akkor, ha az digitális formában nem oldhatók meg. Továbbá ütemezett, előre egyeztetett időpontokban lehet vizsgázni, egyidejűleg pedig két vizsgázó lehet egy teremben a kérdező tanár mellett. Az írásbeli dolgozatokat 24 órás várakozás után javítják ki.