"Egyfajta durva törzsiség" lesz úrrá a világon Obama szerint

A leköszönő elnök utolsó hivatalos útján aggódott egyet Európáért és Amerikáért.

"Egyfajta, a 'mi' és 'ők' (felfogás) köré épülő, durva nacionalizmus, nemzeti identitás(politika), vagy törzsiség ellen kell védekeznünk"

- mondta athéni sajtótájékoztatóján Obama, aki az európai nacionalizmus erősödésének veszélyeit a két világháború borzalmainak felemlegetésével igyekezett illusztrálni.

Szerinte az európai megosztottság, a "különbségekre való koncentrálás" mindig "vérfürdőhöz" vezet, akárcsak az amerikai polgárok egymással való "veszedelmes" szembefordulása, ami az észak-déli polgárháborút eredményezte.

A Breitbart tudósítása szerint Obama kissé kioktató hangnemben, Donald Trumpnak üzenve hozzátette:

"Az Egyesült Államokban tudjuk, mi történik, amikor vallási, faji, vagy etnikai vonalak mentén próbáljuk felosztani magunkat. Veszélyes (...) és nem ismerjük föl államként való értékünket, amikor meggátoljuk a feketéket, a spanyolokat, az ázsiaiakat, a homoszexuálisokat, vagy a nőket, hogy teljes mértékben részt vegyenek az amerikai élet építésében."

Obama azt is kijelentette: bízik benne, hogy a világ népei hosszútávon félreteszik különbségeiket és közös érdekeik mentén politizálnak majd.

A leköszönő elnök szerint a politikai status quo repedezése a közösségi médiának és olyan politikai szereplőknek köszönhető, akik elősegítik a "populista harag" erősödését segítik elő.

Obama láthatóan ideges lett, amikor az újságírók rámutattak, hogy saját elnöksége alatt ő maga sem ismerte föl az emberek növekvő elégedetlenségét, és kurtán csak annyit válaszolt:

"Dehogynem, felismertem."