Egyiptom két napra megnyitotta a gázai határátkelőt

A Hamász iszlamista szervezet uralta enklávé egyiptomi határátkelője idén még csak egyszer volt nyitva; márciusban öt napig mindkét irányba folyhatott forgalom.

Előrejelzések szerint több száz, Egyiptomban rekedt gázai tér haza szerda estig, ugyanakkor palesztin illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy mintegy 15 ezren - köztük háromezer orvosi kezelésre szoruló ember - továbbra is hiába várnak arra, hogy elhagyhassák az övezetet.

Kairó biztonsági okokra hivatkozva évek óta rendszeresen felfüggeszti a Rafah határvárosban található állomás működtetését, de egy tavaly október végén elkövetett, több mint 30 egyiptomi katona életét kioltó merénylet óta gyakorlatilag teljesen zárva tartja a határt, amely mentén jelenleg öt kilométer széles, ütközőzónát alakítanak ki, az eddig ott lakók kilakoltatásával.

Korábban ezrek ragadtak az egyiptomi oldalon, sokan közülük olyanok, akik a tavaly nyári gázai háborúban elszenvedett sebesüléseik miatt kerültek oda kórházi ápolásra. A Gázában rekedtek között ugyanakkor számos Kairóban tanuló palesztin egyetemista is van. Februárban az érintett diákok egy csoportja a határátkelő lezárása elleni tiltakozva jelképesen a tengerbe vetette diplomáját.

A Sínai-félsziget északkeleti részén lévő határvidéken az október 26-i vérengzés óta állandó hadjárat folyik az ország legveszedelmesebb terrorcsoportjának számító Anszár Beit al-Makdisz ellen. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi ágaként működő milícia ennek ellenére továbbra is rendszeresen hajt végre sikeres támadásokat a biztonsági erők tagjai ellen.

Kairó azzal vádolja a Hamászt, hogy támogatja a szélsőségeseket, akik számára egyebek mellett zavartalan átjárást és fegyverutánpótlást biztosít a 14 kilométeres határsáv alatt épített számos csempészalagút révén.