Egyiptom: nagy baj lehet a Mohamed-karikatúrákból

Óva intette Egyiptom központi vallásjogi intézménye attol, Charlie Hebdo szerkesztőségét, hogy a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúráit a címlapján jelenítse meg.

A Dár al-Iftá közleményében figyelmeztette az újság szerkesztőit, és felszólította őket arra, hogy ne adjanak ki "egy újabb olyan lapszámot, amely az (iszlám) prófétáját sérti". Ezen felül arra hívta fel a francia társadalmat, hogy "ítélje el ezt a rasszista tettet, amely tovább szítja a népek közti viszályt".

A vallási rendeletekért (fatva) felelős legfelsőbb hatóság a szunnita világ szellemi központjának tekintett al-Azhar mecsettel és egyetemmel, illetve a vallásügyi minisztériummal együtt alkotja Egyiptomban az iszlám intézményes alapját. Szerinte a Charlie Hebdo reakciója a múlt heti terrortámadásra - amelynek során egy algériai származású francia testvérpár a lap kilenc munkatársával végzett - "másfél milliárd muzulmán érzelmeit bántó indokolatlan provokáció".

A Dár al-Iftá közleményében úgy vélte, hogy a szerdára tervezett lapszám "a gyűlölet újabb hullámát fogja kiváltani francia és egyéb nyugati társadalmakban..., és nem segíti a muzulmánok azon erőfeszítéseit, amelyeket a civilizációk közti párbeszédért, illetve az együttélésért tesznek". A felhívás szerint az, amire a Charlie Hebdo készül, sérti az alapvető emberi jogokat.

Az intézmény elítélte továbbá azokat a támadásokat, amelyeket egyes franciaországi mecsetek ellen követtek el a párizsi "terrorcselekmények" után. A "két szembenálló oldalon aktív szélsőségesek" által elkövetett erőszaktetteknek az ártatlanok látják kárát -  olvasható a közleményben, amely záró soraiban a francia kormányt és pártokat is arra szólítja fel, hogy tegyenek lépéseket a magazin tervei ellen.

Az iszlám nevében Párizsban elkövetett múlt heti vérengzést az észak-afrikai országban mind a vallási, mind pedig a politikai vezetők határozottan elítélték. Az egyiptomi társadalom túlnyomó többségét kitevő muzulmánok körében ugyanakkor sokan ellenségesen tekintenek a szatirikus hetilapra.