Egymásnak estek az MSZP-sek atomügyben

A paksi bővítés leállítását és zöldfordulatot sürgetnek a budapesti MSZP-sek, akik a párt atomlobbijával személyeskedő vitába kerültek. 

A megzuhant szocialisták az utóbbi időben csak az összefogás, a párton belüli posztok elosztása vagy a Gyurcsány Ferenchez fűződő viszony megítélése miatt estek egymásnak. Az Index úgy tudja, hogy személyeskedésig fajuló vita most egy szakpolitikai kérdésben robbant ki: az atomstopot sürgető Kunhalmi Ágnes–Trippon Norbert-féle budapesti csoport és az atom mellett kiálló Tolna megyeiek között.

Hiteltelen zöldfordulat

A szocialisták eddig alapvetően támogatták az atomenergiát, ám a budapesti MSZP 180 fokos fordulatot venne: Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök amiatt hívta össze múlt csütörtökön a budapesti párttanácsot, hogy a párt egyértelműen utasítsa el Paks2-t és kötelezze el magát a megújuló energia mellett. Trippon Norbert újpesti elnökkel meg is győzték a budapesti párttagokat a „zöldfordulatról”, és sajtótájékoztatón bejelentették, hogy zöld gazdasági fordulatot és atomstopot sürgetnek a fővárosi szocialisták.
 
A szocialista „zöldfordulat” kivitelezése viszont korántsem egyszerű. Az MSZP eddig ugyan kritizálta a paksi bővítést az átláthatatlansága és a szerződések titkosítása miatt, ám Paks2 felépítésének szükségességét nem vonta kétségbe. Sőt, 2009-ben az MSZP kezdeményezésére, Molnár Csaba akkori szakminiszter javaslatára fogadták el azt az országgyűlési határozatot, amely a paksi bővítés előkészítéséhez ad elvi hozzájárulást. Az MSZP tehát korábban atomenergia-párti volt, a szocialistáknak az eddigi politikájukkal kellene teljesen szembefordulniuk, és meggyőzniük a választókat ennek a létjogosultságáról.

Heringes Anita nem vallott színt

Az MSZP-ben ráadásul most is erős az „atomlobbi”, hiszen jelenleg is több olyan képviselő ül a frakcióban, aki a paksi bővítést, az atomenergia felhasználását támogatja, és elég rossz szemmel nézi Kunhalmiék akcióját.
 
Az atomenergia jelenlegi élharcosa például Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Tolna megyei elnök, valamint Heringes Anita paksi elnök, akik az Index információi szerint alaposan ki is akadtak a budapestiek húzásán. A portálnak
több MSZP-s is azt mondta, hogy személyeskedéssel tűzdelt üzengetés zajlik jelenleg a Kunhalmi–Trippon és Harangozó–Heringes-féle csoport között.
Harangozóék ugyanis semmiképp nem mondanának le a Paksi Atomerőműről, ami az ő szempontjukból érthető, hiszen Pakson és Tolna megyében elég sok munkahelyet veszélyeztetne az atomstop. Heringes nyilvánvalóan nem akarja magára vonni a helyiek haragját, s vélhetően ezért nem is szavazott a paksi titkosításról szóló szavazáskor. Ezt azonban nyilvánosan nem vállalta fel.
 
Ahogy az Alfahír arról beszámolt, Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő a szavazás után felszólította Heringes Anitát, hogy „valljon színt és álljon a nyilvánosság elé, hogy miért nem szavazott”, s feltette a kérdést: „Vajon mennyit fizetett neki a Fidesz, hogy ne szavazzon a javaslat ellen? Lesz-e következménye Heringes Anita nem-szavazásának?”
 
Amikor a Facebookon valaki leárulózta őt, mondván a Fidesszel karöltve megszavazta a 30 évre szóló titkosítást, Heringes úgy reagált: „Rosszak az információi nem szavaztam meg! Szép napot!”
 
Heringes az N1TV-nek sem adott egyértelmű választ, csak magyarázkodott.

Mesterházyhoz helyezkednek

Az egymásnak feszülést egyébként még érdekesebbé teszi, hogy több MSZP-s szerint a zöld fordulathoz való hozzáállást a Mesterházy Attilához való viszony is meghatározza. Harangozóék ugyanis egyértelműen a volt pártelnök hívei, és bár 2011-ben Mesterházy is a zöld fordulat helyességéről írt a Népszabadságban, most az terjed a pártban, hogy aki az atomot támogatja, Harangozó és Mesterházy mellé áll.
 
Mindezt a tapolcai választási kampány kellős közepén, ami a megroggyant szocialistáknak finoman szólva sem jön jól. De ez legyen az ő bajuk.