Egyre közelebb a nemzeti parkok felszámolása

Folytatjuk a nemzeti parkok földterületének elvonásáról szóló cikksorozatunkat, most agrárpolitikus szemmel.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke konstatálta, hogy bár hat ellenzéki vitapontról is tárgyaltak volna, de mindössze a kormánypárt által benyújtott törvényjavaslat maradt meg a listán.

Legalább a kávé finom volt

A Fidesz egyszerű stratégiát választott, a Bizottsággal párhuzamosan szervezte meg a frakcióülését, így a kormánypárti többség csak azzal a feltétellel vett részt a munkában, ha mindössze az Egyes agrártámogatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3412.) részletes vitára bocsátásáról határoz a grémium. Jelentjük, ezt megcselekedte a Bizottság (pedig éppenséggel tárgyalhattak volna a megújuló energiaforrásokat sújtó termékdíjak visszavonásáról is), ugyanakkor viszont csak osztozni tudtunk az egyik kollégánk csalódott sóhajában, legalább a kávé finom volt.

Azonban, nem szabad elmennünk a megszületett döntés fontossága mellett; ha az Országgyűlés az említett törvényjavaslatot a jelenlegi formájában elfogadja, akkor a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vagyonkezelésébe kerülhet a nemzeti parkok területéből 50 ezer hektárnyi termőföld. Mintegy megágyazva egy újabb földmutyinak.

Jogorvoslat nélkül

Amikor legutóbb foglalkoztunk a témával, akkor a nemzeti parkok igazgatóságának jogfosztása kapcsán a környezetvédelmi kockázatokat soroltuk fel, most pedig egy agrárpolitikus szemével kívánjuk bemutatni ezeket a meglehetősen gyanús folyamatokat.

A földalapkezelőt 2010-ben hozta létre a Fidesz, azóta folyamatos botrányok és visszaélések kísérik a működését, gyakorlatilag nincs olyan hónap, amikor ne derülne ki egy földterületről, hogy gyanús körülmények között adták azt bérbe - emlékeztetett Magyar Zoltán, a Jobbik szakpolitikusa, miután arról érdeklődtünk nála, hogy milyen aggályokat vet fel a nemzeti parkokat érintő, a Ház elé kerülő törvényjavaslat.

Alapvetően a Jobbik is támogatta azt, hogy a szocialista nagyüzemekből újraelosztással magánszemélyek kezébe kerüljenek a termőföldek, de az mégis elképesztő, hogy mind az elbírálás, mind a döntés egy titkos pályázati rendszer csatornáin keresztül valósul meg. Az meg egészen egyszerűen elképzelhetetlen, hogy 2015-ben egy Európa közepén található országban, nincs jogorvoslati lehetőség az NFA határozataival szemben.

A köz vagyonát, azaz mindannyiunk földjét úgy adják bérbe 20 évre a haverjaiknak, hogy ezzel szemben nincs mód fellebbezésre - emelte ki Magyar Zoltán.

Nagy a nyomás a fideszeseken, de ennek mégsem tudunk örülni

A legerősebb ellenzéki párt szakpolitikusa aggályosnak nevezte, hogy tömegével talált olyan földbérleti szerződést, ahol a nyertes és a vesztes pályázatok között semmilyen különbséget nem lehetett felfedezni, ezzel szemben az egyik mégis kétszer annyi pontot kapott, mint a másik. Ez viszont azt feltételezi, hogy bizonyos pályázók ráláttak az adatokra, és későbbi határidővel nyújtották be az anyagukat. Másképpen igen nehéz lenne megmagyarázni a különös egyezőségeket.

Ha ez nem lenne elég, tavaly újból módosítottak a vonatkozó rendeleten. A jelenlegi rendszerben az NFA csak a győztes pályázatokat őrzi meg, a veszteseket azonnal visszaküldik, ennek eredményeként egyáltalán nem lehet megállapítani azt, hogy milyen szempontok alapján döntöttek a földalapkezelőnél.

A nemzeti párt politikusa azért tartotta fontosnak mindezt elmondani, mert így még jobban érzékelhetőbb mindenki számára, miért olyan veszélyes az NFA vagyonkezelésébe engedni a nemzeti parkok földterületeit. Aláhúzta: ez semmi mást nem fog célozni, mint a haverok üzleti érdekeinek kiszolgálását.

Rosszallását fejezte ki a fideszes honatyákon nehezedő nyomás miatt is; szerinte a kormány mögött álló érdekeltségek folyamatosan lobbiznak azért, hogy még több földhöz jussanak, hiszen az uniós támogatások bezsebelése miatt az agro-biznisz busásan fizet.

Az egyszerűség kedvéért

Vajon a földmutyi milyen hatással van a magyar mezőgazdaságra? - tettük fel az álnaiv kérdést.

Az agrár szektor csak elszenvedi az NFA által gyakorolt földbérleti politikát - vágta rá egyből a képviselő, majd hozzátette, ebből semmilyen előnye nem származik hazánknak.

Figyelmeztetett, hogy még talán megengedőek is lehetnénk, ha a rendszer kedvezményezettjei valóban helyben élő, családi gazdálkodók lennének, ezzel szemben a valóság egészen más képet mutat. Emlékezhetünk, hogy Ángyán János professzor is oly sok alkalommal részletesen bemutatta, hogy a Fidesz holdudvarában tevékenykedő oligarchák milyen aprólékos módon nyúlták le a földeket a helyben élő gazdák elől.

Visszatérve a nemzeti parkokhoz, könnyen előfordulhat, hogy az igazgatóságok pénzügyi forrás híján tönkremennek (hiszen ahogy írtuk, az NFA portfóliójába átcsoportosítandó területek hasznosítására korábban bérleti szerződést kötöttek az igazgatóságok a helyi gazdákkal, a befolyó összeg pedig valamelyest pótolni tudta a korábbi elvonások által ütött költségvetési kieséseket).

Magyar Zoltán szerint már körvonalazódik az a kormányzati elképzelés, hogy a nemzeti parkok jelenlegi formájukban megszűnnek és a kormányhivatalok rendszerébe vonják be azokat. Akkor viszont már valóban könnyedén ki lehet majd játszani a földet a haveroknak.

Hát ezért ugrottak be a kormánypárti politikusok egy finom kávé erejéig a Fenntartható fejlődés bizottsági ülésére.