Egységben Magyarországért: a megélhetési válságot a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája okozta

Egységben Magyarországért: a megélhetési válságot a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája okozta

„Felzabálja a pénzünket az infláció! – Az Orbán-kormány nem tesz semmit az élelmiszerárak megfékezésére, és további megszorításokat tervez!” címmel tartott online sajtótájékoztatót az Egységben Magyarországért pártszövetség.

Az esemény első felszólalója Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese volt, aki szerint az Orbán-kormány megélhetési válságba taszította a Magyarországot.

„Ennek a megélhetési válságnak a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája az oka”

– jelentette ki.

Tordai felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz 12 év alatt megduplázta az államadósságot, idén pedig megduplázta a költségvetési hiányt, miközben történelmi csúcson van az infláció és az euro árfolyam.

„Soha ilyen gyenge nem volt még a forint és pontosan tudjuk, hogy a gyenge forint a gyenge gazdaságnak a következménye” – mondta és hozzátette, hogy a gyenge gazdaság pedig a hozzá nem értésnek és a „fideszes gazdaságpolitikai vezetők közötti cicaharcnak” az eredménye.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese úgy látja, hogy a rekord méretű drágulásnak a felelőse évekig nem tett mást, csak a „haverjait fürdette közpénzen”.

„Amikor pedig beroppantak az árak, akkor stratégiai nyugalmat gyakorolt, vagyis behúzta fülét-farkát és nem csinált semmit” – jegyezte meg.

Tordai szerint a magyar emberek jórészének így is nehéz volt minden hónap vége, de májustól még rosszabb lesz a helyzet, mert hihetetlen magasságokba fognak emelkedni az árak.

„A hivatalos KSH statisztikákban szereplő árak a következő módon alakulnak majd várhatóan: 1 kilogramm 550 forint, 1 liter tej 330 forint, 1 liter étolaj 1400 forint, egy negyedkilós kávé 1500 forint, míg 10 darab tojás 600 forint lesz”

– sorolta Tordai.

„Ki az aki, ezt meg tudja fizetni? Emlékezzünk arra április harmadikán, hogy ki az, aki mindennek az okozója volt” – zárta sorait a frakcióvezető-helyettes.

Csárdi Antal, az LMP képviselője kifejtette, hogy látszik, ahogy az élelmiszerek árainak elszabadulása válságba taszítja családok tömegeit Magyarországon, miközben a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy ez a drágulás legalább mérsékelve legyen.

Csárdi kijelentette, hogy kormányváltás után az első döntéseik között lesz, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját lecsökkentik 5 százalékra.

„Ez körülbelül 20 százalékos mértékben gyengíti a drágulást és 20 százalékkal hagy többet a családok zsebében, mint a jelenlegi rendszer”

– vélekedett.

Az LMP képviselője szerint az elmúlt 12 év bizonyítja, hogy az Orbán-kormány „tökéletesen érzéketlen” a családok valós problémáival szemben. Úgy látja, hogy semmi mást nem csinál a Fidesz, csak „a nemzetközi politikai porondon próbálnak egy egyet ide, egyet oda táncot lejteni”, ami szintén erősíti az inflációs hatást, „mert a piacok nem tudják kiszámítani, hogy milyen gazdaságpolitikát várhatnak Magyarország kormányától”.

Csárdi emlékeztetett arra, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter már be is jelentette, hogy a Fidesz megszorításokra készül a választások után.

„Pedig van más megoldás”

– jelentette ki Csárdi, aki szerint vannak olyan döntések, „amelyek több pénzt hagynak a családok zsebében, ezzel enyhítve az inflációs hatást”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke volt, aki elmondta, hogy a legfontosabb feladata lesz a következő demokratikus kormánynak, hogy a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól megóvja a magyar családokat és a magyar embereket.

„Válság álló társadalomra van szükség”

– fogalmazott Kunhalmi, aki szerint ehhez az kell, hogy „a bér és a nyugdíj érjen valamit a boltban”.

Ennek érdekében nyugdíjemelést, béremelést áfacsökkentést és a minimálbér adómentessé tételét tervezi az Egységben Magyarországért pártszövetség.

„Nagyon fontosnak tartjuk a rezsicsökkentés ilyen formában való megtartását” – tette hozzá az MSZP társelnöke.

„Ebben a háborús helyzetben nem lehet hagyományos gazdasági eszközökkel, megszorító politikával orvosolni a válságot”

– jegyezte meg, hanem ezek helyett olyan politikára van szükség, amely pénzt hagy az embereknél.