Egyszerűen kivették a gyerekek alól az iskolát

A szülők tüntetésre készülnek, miután a XV. kerületi Neptun Általános Iskola egy tollvonással szűnik meg. Az épületet kínaiak vehetik át.

Országos hullámként értékelte a köznevelési intézmények átszervezését és bezárását pénteki sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő, aki élve a párhuzammal azt mondta:
Míg Klebelsberg Kuno 600 iskolát nyitott meg, addig a róla elnevezett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 600-at zár be, és több ezer pedagógust fog elbocsátani.
A képviselő szerint mindez Budapestet és a vidéket egyaránt érinti, a probléma pedig abból gyökeredzik, hogy „vegytisztán gazdasági célok alapján” döntenek iskolák és óvodák bezárásáról. Magyarán pénzbe kerül fenntartani egy iskolát, úgyhogy több pénz marad, ha bezárják, és mindenki mehet, amerre lát. Hegedűsné elítélte, hogy a szülők és pedagógusok tiltakozása ellenére történnek a bezárások, „semmilyen szakmai érvet nem vesznek számításba”, és „nincs semmiféle kompromisszumkészség sem az önkormányzatok, sem a KLIK részéről”.
 
Megszűnik a fővárosi középfokú egészségügyi képzés bázisműhelye a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. Az épületre ugyanis a közszolgálati egyetem vetett szemet. Erről itt olvashat bővebben.

Korrupció miatt szűnik meg az iskola?

A Neptun utcai általános iskola épületét a jobbikos parlamenti képviselő szerint odaígérték a kínai iskolának. Úgy vélte, hogy ez az oka annak, ami miatt „semmilyen szakmai érvet nem hajlandóak meghallgatni”, így – tette hozzá -  már csak egyetlen kérdésük maradt:

Mennyi pénzt kapott az önkormányzat, a KLIK, vagy más döntéshozó személy?

Hegedűsné felszólította az érintetteket, hogy álljanak a nyilvánosság elé, vállalják a felelősséget tetteikért, és ismerjék el, ha korrupcióban vettek részt.

Lakosságcsere

A sajtótájékoztatón Monostori Zsolt XV. kerületi jobbikos önkormányzati képviselő azt mondta, a szülői- és tanári kar mindent megpróbált megtenni azért, hogy ne zárják be az iskolát, de követeléseik nem értek célt. Közölte, hogy egy héttel a beiratkozási időszak előtt érkezett a hír, miszerint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter várhatóan május 29-ig döntést hoz az iskola jogutód nélküli bezárásáról.
 
Monostori Zsolt arról beszélt, hogy az iskolába mintegy 300 gyermek jár, köztük sérültek is, akik speciális bánásmódot igényelnek, a Neptun megszüntetése viszont azt fogja eredményezni, hogy többségük messzebbi intézményekbe kerül át, ami a szülőknek is jelentős gondokat okozhat majd.
 
Közölte: voltak arra irányuló javaslatok, hogy miként lehetne az iskola létszámát tovább növelni, és ezzel bebiztosítani, hogy valóban szükség van rá, de a döntéshozók erre sem voltak kíváncsiak, mert – jegyezte meg – már elígérték a kínaiaknak. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy a kínai iskola megnyitása csökkenteni fogja az ingatlanárakat is, hiszen így a környékre magyar családok helyett kínaiak fognak költözni.

Ez nem egyeztetés, ez diktátum

A képviselő sérelmezte továbbá, hogy kedden a szülők és a tanárok bevonásával egyeztetést tartott az önkormányzat és a KLIK, de ott „egyeztetés helyett felolvasták azt a diktátumot, amit elképzeltek, és tapodtat sem voltak hajlandóak változtatni ezen”. A szülők úgy próbáltak tiltakozni, hogy kérlelték a szülőket, a hírek ellenére is menjenek és írassák be a gyermekeket az iskolába, aminek a határideje pénteken jár le. Mivel azonban – tette hozzá a képviselő -  már nincs több lehetőség, és „nagyon úgy néz ki, hogy itt eldöntött tényről van szó”, a szülők és a tanárok tüntetésre készülnek, amit a Jobbik minden eszközzel támogatni fog - jelentette ki.