Éhbérrel megalázott polgármesterek mondanak le

Árok Kornél bohóckodott a közelmúltban azzal, hogy politikus-szakszervezetet hozna létre, de ő sem említette az éhbérrel megalázott, lemondásra készülő polgármesterek sanyarú sorsát.

Hoffmann Antal, Bezedek polgármestere bejelentette lemondását, mivel megalázónak érezte tiszteletdíja nagyságrendjét, ami havonta nettó 51 ezer forint, ez az összeg nettó 7854 forintnyi költségtérítéssel egészül ki. Hoffmann példáját a Dunántúli Napló szerint többen is követhetik. A minimálbéres politikusok úgy vélik, hogy tisztességesebb lemondani, minthogy egyéb, „kreatív” módszerekkel mozdítsák elő családi költségvetésük növelését.

A 2012-es önkormányzati törvény írja elő a fizetéscsökkenést. Korábban a polgármesteri illetményekről - bizonyos keretek között - a képviselő-testületek dönthettek, azonban az új rendszer megszüntette a helyhatóságok mozgásterét. A fizetés előre meghatározott, a kistelepülési vezetők legtöbbje kevesebbet vihet haza, mint az új jogszabály elfogadása előtt. A költségtérítés a tiszteletdíj harminc százaléka helyett, mostanra legfeljebb tizenöt százalék lehet.

Az ötszáznál kevesebb lakosú falvakban a helyettes államtitkári fizetés húsz százaléka a polgármesterek illetménye, ami bruttó 149 ezer forint (a társadalmi megbízatásúaké ennek mintegy fele), ez százezerrel kevesebb, mint 2014 októbere előtt.  A következő, 501–1500 közötti kategóriában a főállásúak fizetése bruttó 299 150 forint, a korábbihoz képest több tízezerrel kevesebb. Az ennél nagyobb lélekszámú települések esetében a változás alacsonyabb mértékű.

A Dunántúli Napló úgy tudja, az érintett településvezetők egy része közösen lépne fel fizetésük felemelése érdekében, természetesen Árok Kornél szakszervezete nélkül. Rövidesen erre irányuló aláírásgyűjtés is kezdődhet körükben.

Ács Imre, Kisdér polgármestere megvallotta, hogy költségtérítéssel együtt nettó harmincezer-ötszáz forintot kap készhez. Szerinte többen azt gondolták, hogy a tiszteletdíjakat illetően a választások után változtatni fog a kormány, és több pénzt kapnak a kistelepülési településvezetők.

Lépold Katalin, Bár polgármestere árnyalja a képet, szerinte nincsenek túlfizetve a kistelepülések vezetői, de mindenki tudta, hogy mire számíthat, kontroll pedig nincs, a fizetés akkor is utalásra kerül, ha településvezető rosszul végzi el a munkáját, hiszen menet közben, öt évig senki nem rúghatja ki a megválasztott döntéshozót.

Ez az ágazat, ebben biztosan különbözik a versenyszférától.