"Elég a deviáns bűnözőkből!"

"Ki kell mondani, hogy elég a bűnözésből! A társadalmunk tehetetlen, és egyben kiszolgáltatott."

„Ki kell mondani, hogy elég a bűnözésből! A társadalmunk tehetetlen, és egyben kiszolgáltatott. Nehéz betartatni egyesekkel az együttélésnek azokat az íratlan szabályait, amelyeket nagyszüleinktől, szüleinktől tanultunk: ne vedd el másét, tiszteld az idősebbet, viselkedj emberhez méltó módon. Azonban vannak olyanok, akiknek ezek semmit nem jelentenek, és jogok mögé bújva elvárják a többségtől, hogy tűrjön, hogy viselje el deviáns viselkedésüket. Mi azonban nem vagyunk hajlandóak továbbra is eltűrni ezt” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a tegnapi, Lenti-Mumorban tartott demonstrációt Völgyi Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés jobbikos tagja.

Ismert, a közelmúltban egy brutális bűncselekmény rázta meg a település lakóit: otthonában támadtak rá éjszaka a 85 éves Hermina nénire, aki a rablásban olyan súlyosan megsebesült, hogy kis híján életét vesztette. A rendőrség hamar elfogta – és ezért a felszólalók külön köszönetet is mondtak – a Kis Feka becenévre hallgató helyi cigány fiatalt, aki egy húsbárddal vagdosta össze az idős asszony fejét.

A Jobbik az ilyen és ehhez hasonló erőszakos bűncselekmények megfékezése érdekében szervezte meg a megmozdulást, amelyhez a helyieken és környékbeli lakosokon kívül csatlakozott a párt ifjúsági tagozata, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom, illetve a Betyársereg is.

A Lenti-Mumorban élő Völgyi Zoltán a kultúrház előtt összegyűlt mintegy százhúsz ember előtt elmondta, azért jöttek össze, hogy megüzenjék a jogalkotónak: nincs rend. A csokilopást követi a telefonlopás, a telefonlopást pedig a bárdos támadás. A politikus követelte, hogy a településen vezessenek be éjszakai polgárőrszolgálatot, ellenőrizzék a porták tisztaságát, és azt is, hogy egy házban hányan vannak bejelentve, és valójában hányan laknak.

Az N1TV korábban összefoglalta az esetet

Pete Róbert, a Jobbik zalaegerszegi képviselője az erőszakos bűncselekmények áldozatainak tiszteletére megtartott gyászszünet után emlékeztetett rá, hogy amikor korábban Északkelet-Magyarországról brutális gyilkosságok, erőszakos bűncselekmények híre érkezett hozzájuk, a döbbenet után sokan fellélegeztek, hogy ez messze történt innen. Pedig – mutatott rá – az a fajta bűnözés folyamatosan közeledett a térségbe, és sajnos kijelenthető, hogy mostanra meg is érkezett az ország nyugati felébe. Az előzményekről szólva hozzátette:

„1990-ben olyan szemlélet került hatalomra, amelyik a deviáns, bűnöző életmódot folytatókat támogatja, előnyben részesíti őket a tisztességes emberekkel szemben. Uszít a hagyományok ellen, uszít a pedagógusok, a család, az egyházak, a katonai szolgálat ellen, szétvert, és jelenleg is támad minden olyan intézményt, amelyik fegyelmet, rendet tart, vagy erre igyekszik nevelni a társadalmat.”

A tüntetők ezután átvonultak a közeli haranglábhoz – elhaladva Kis Feka rendőrök által biztosított otthona előtt is –, ahol elsőként Sas Zoltán, a Jobbik Rendvédelmi Kabinetének vezetője szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, kormányváltó erőként a Jobbik nemcsak felemeli a szavát az ilyen bűncselekmények ellen, hanem az ország vezetésére olyan programmal készül, ami lehetővé fogja tenni, hogy Magyarországon valóban közbiztonság legyen, az állampolgárok szubjektív biztonságérzete magas fokra emelkedjen. Hangsúlyozta:

„Olyan rendőrséget szeretnénk, ami a pártpolitikától mentes. Emellett létre kívánjuk hozni a csendőrséget. De ez nem a rendőrség rovására, hanem azzal párhuzamosan, egymás eredményes munkáját segítve valósulna meg.”

Sas Zoltán felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországon ma legjobb esetben is jogszolgáltatás van, nem pedig igazságszolgáltatás, ráadásul a bírói joggyakorlat még a Büntető Törvénykönyv adta lehetőségekkel sem él kellőképpen. Mint mondta, sokan támadják a Jobbikot azzal, hogy az igazságszolgáltatás területén faji, vallási vagy egyéb módon akar különbséget tenni, pedig ezek alaptalan vádak. „Vannak építők és vannak rombolók. Aki a társadalmat munkájával építi, azt mindenben támogatni kell, aki ezt rombolja, azt ki kell vonni a közösségből” – tette hozzá a rendvédelmi szakember.

„Szomorú, gyalázatos, várlázító”

– így kommentálta a Hermina néni elleni támadást Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője. A nemzeti párt alelnöke a rendőrségről szólva megjegyezte, az elmúlt 25 év bűne, hogy leépítette, eszköztelenítette a testületet, akiket lelki és fizikai nyomás alá helyeznek, aminek sokszor az a következménye, hogy intézkedni sem mernek, ha pedig mégis, akkor évekig járhatnak a bíróságra. Elmondása szerint a Jobbik egyik nagy feladata lesz, hogy a rendőröket felszabadítsa ez alól a nyomás alól, és elérjék, hogy a kellő szigorral merjenek intézkedni a bűnözőkkel szemben.

A politikus szóba hozta a halálbüntetés kérdését is, amivel összefüggésben elmondta, ő a büntetési nem feltétlen híve, mert álláspontja szerint nem aránytalan, és nem embertelen, hogy ilyen tettekért valaki akár az életével feleljen.

Apáti István rámutatott, hogy önfenntartó és elrettentő börtönökre van szükség, mert nem mindegy, hogy az elítélt a padlófűtéses tiszalöki börtönbe kerül, vagy egy olyanba, amilyenek Oroszországban vannak.

„A csendőrségen és a határőrségen kívül hatékonyan működő polgárőrségre, mezőőrségre és egyéb, a közbiztonságot segítő öntevékeny szervezetekre is szükség lesz, mert ha nem tudjuk a sorsunkat a saját kezünkbe venni, akkor minden héten járhatunk a mostanihoz hasonló demonstrációkra” – mondta el végül a Jobbik alelnöke.

Balczó Mátyás