Elemzők csatája a Jobbikról – Török vs. Lánczi

Összecsaptak az elemzők a Jobbik miatt. Ön szerint ki érdemelné meg a politológusok citromdíját?

Török Gábor politikai elemző és Lánczi Tamás, a kormánybiztos Századvég vezető elemzője csapott össze a világhálón. Egymásnak feszülésük nyitánya a Vajna-féle TV2 manipulatív riportja volt, amelyben Vona Gábor névváltoztatását próbálták valamilyen „rejtélyes összeesküvésnek” beállítani, miközben a Jobbik elnöke bizonyíthatóan is vagy 13 éve ugyanazt a családi történetet meséli el ezzel kapcsolatban. Ennek ellenére a TV2 előhúzta a varázskalapból Lánczi Tamást, aki megszakértette Vona névváltoztatását, és a jól kifizetettek magabiztos arcával adott elő egy amolyan elemzői szürreális stand-upot.

„Pontosan mi volt Vona Gábornak a motivációja, ezt nem tudjuk. Találgatni lehet, végső soron tőle is hallottunk egy magyarázatot. Igazából kétfélét is, ugye, hogyha jobban meggondoljuk. Ugye egyszer azzal érvelt, hogy az ő neve nem hangzik elég jól, a politikában nehéz egy ilyen névvel befutni. De adott egy olyan magyarázatot is, amivel igazából mintha családi okokra utalt volna”

– nyilatkozta Lánczi, mintha nem lett volna pontosan tisztában azzal, hogy amit mond, az nem elemzés, hanem egy hihetetlenül szánalmas manipulatív propaganda kreáció.

Vona Gábor zázriveczes múltja

„Hogy nem sül le a pofájáról a bőr ennek a féregnek?" - hívott fel feldúltan egy ismerősöm azután, hogy volt szerencséje az interneten megtekinteni a Vajna-féle kormánybulvár-televíziónak adott nyilatkozatát Lánczi Tamás vezető „elemzőnek". Természetesen addigra már nekem sem kellett magyarázni, hogy miről van szó, bár különösebben sem az újabb Vona Gábor elleni támadáson, sem Lánczi Tamáson nem lepődtem meg.

A Facebook oldalán Török Gábor is reagált Lánczi szereplésére a TV2 riportjában, és azt írta:

„Ha még lenne Szürke Kardigán-díj, akkor az egyik akkori alapítónak, Lánczi Tamásnak most komoly esélye lenne. Figyelem: nem az a baj, ha valakit politikai szándékok is vezérelnek (mindenki gondol valamit a politikai szereplőkről, ezt nehéz kizárni), és ezért személyes meggyőződése alapján értelmezi a tényeket, hanem az, ha egy elemző szándékosan nem mond igazat.”

Majd egy G. Fodor Gábor idézettel zárta a bejegyzését:

„A mindnyájunkban meglévő rossz ellen küzdünk, jelentkezzék bár az a nagyravágyás, a hiúság, az intellektuális lustaság vagy a szakmai igénytelenség képében” (G. Fodor Gábor, 2005)”

Ma már a múlt szürke homályába vész, de volt egyszer Politológus Védegylet, amelynek többek között tagja volt az azóta elemzőből politikai komisszárrá süllyedt G. Fodor Gábor és Lánczi Tamás is. 2005-ben hozták létre a Szürke Kardigán-díjat, amelyet a politológus szakma citromdíjának szántak. A kardigánt annak a politológusnak ítélték oda, aki az adott évben a legnagyobb marhaságot mondta, valamelyik nyilatkozatában alapvető tárgyi tévedés volt, esetleg olyan jóslattal élt, ami később nem teljesedett be. Akkor G. Fodor a Török Gábor által idézett mondattal indokolta a Szürke Kardigán létjogosultságát. 2005-ben nyolc politológust jelöltek a díjra: a mostanság CÖF-ös bohóckodásairól ismert Fricz Tamást, Andor Lászlót, Ágh Attilát, Hegedűs Istvánt, Lengyel Lászlót, Kéri Lászlót, Csizmadia Ervint és Török Gábort. Ő azzal került a jelöltek közé, hogy a 2004-es EP-választás kapcsán azt mondta: "nehezen elképzelhető, hogy a magyar választók több mint fele otthon maradjon a voksolás napján". Az EP-választáson azonban a választók 38,5 százaléka ment el szavazni.

A politológusokra a Védegylet honlapján lehetett szavazni. A nyertes végül Kéri László lett, a második helyen pedig Fricz Tamás végzett. Ma már sem a Politológus Védegylet, sem a Szürke Kardigán-díj nem létezik, pedig lenne kinek odaítélni, bejegyzésével erre utalhatott Török Gábor is Lánczi vérciki TV2-es nyilatkozatát megosztva.

A Századvég vezető elemzője azonban nyilvánvalóan nem akarta megérteni az egyértelmű fricskát, és egy másik hozzászólásból arra „következtetett” (hihetetlen elemzői tehetség), Török azt az állítását tartja hazugságnak, hogy a Jobbik népszerűsége folyamatosan zuhan. Ezt aztán a saját játszóterén - Ki hazudik? címmel - igyekezett is alátámasztani, mégpedig a Török oldaláról származó adatokkal.

„A táblázatból világosan látszik, hogy a Jobbik az elmúlt másfél évben – valamennyi közvélemény-kutató intézet szerint – elveszített közel fél millió szavazót. A csökkenés kisebb kilengésektől eltekintve tendenciózus és folyamatos. Azt hiszem, a táblázat világos választ ad arra is, ki hazudik valójában”

 – írta Lánczi a Mozgástér blogon.

Török a Facebook oldalán válaszolt a kormánybiztos elemzőnek:

„Tamás, azt mondtad: "folyamatosan zuhan". Nézd meg az adatokat, kérlek. 2013 végétől 2015 tavaszáig jelentősen emelkedett a Jobbik támogatottsága. Utána 2015-ben jelentősen csökkent. 2016-ban leginkább stagnál, semmiképpen sem zuhan. Nálatok januárban a teljes népességben 12 százalékon voltak, most 11-et mértetek. A Nézőpontnál januárban 10, most 12. Szerinted erre korrekt elemzői megállapítás a folyamatos zuhanás? A Fideszt 2010-ben minden kutatóintézet a teljes népességben 45-50 százalékra mérte. Most 30 körüliek az adatok. Szerintem nem mondanék igazat, ha azt mondanám, hogy a Fidesz 2010 óta folyamatosan zuhan. Nem is mondom...”

(A hivatkozott táblázat az adatokkal ITT érhető el.)

[[nid:193694]]