Élet-halál kérdése: több mint hétszáz orvos vár ma választ a minisztertől

Kínos: 2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában.

Az azóta eltelt időben már 781 főre duzzadó orvosi közösség azt kérte a magyar állampolgároktól, hogy elektronikus levélben tegyenek fel három kérdést dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügy felelős államtitkárnak.

1) Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?

2) Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

3) Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Mivel érdemi válasz nem érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ezért most személyesen Balog Zoltán tárcavezetőhöz fordultak levelükkel, mert meglátásuk szerint gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása. Ugyanakkor az egészségügy dolgozói tenni szeretnének azért, hogy az állam megteremtse polgárai számára a tisztességes ellátás kereteit.

A kétségkívül frappáns levelet szó szerint közöljük:

"Tisztelt Miniszter Úr!

A betegbiztonság kérdését illetően van a magyaroknak egy szép története a 19. század derekáról. Egyik szereplője Levy professzor, egy dán szülész-nőgyógyász, aki megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját, folyóiratot alapított és számos tudományos közleményt írt. Mondhatjuk, hogy akkor Európa-szerte elismert szaktekintély volt. Levy professzor ma mégis egyetlen sajnálatos dolog miatt él az utókor emlékezetében és egyetlen művét idézik.

Azt a közleményt, melyben – bár lehetősége lett volna felkarolni – szavainak súlyát latba vetve utasította el egy viszonylag ismeretlen magyar orvos javaslatát. Semmelweis Ignác a szülő nők biztonságát tiszta kezű orvosokkal szerette volna garantálni. Mint tudjuk, igaza volt, és végül a hátráltató erők ellenére örökre megváltoztatta az egészségügyet, az anyák megmentője lett.

2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában (kiemelés - a szerk.).

Kérjük, karolja fel ezt az ügyet, legyen partnerünk a javulásban!"

Kíváncsian várjuk a minisztérium válaszát.

A nemzeti minimum

A krónikához tartozik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nemzeti egészségügyi kerekasztalt hív össze még ebben a hónapban. Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa a Debreceni Egyetem klinikai központja előtt tartott korábbi sajtótájékoztatóján elodázhatatlannak nevezte, hogy mindazok akik tenni tudnak és akarnak az egészségügy helyzetének javítása érdekében, egy asztalhoz üljenek, és megállapodjanak a tennivalók nemzeti minimumáról.