Már csak a horvátok és a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál

Már csak a horvátok és a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál

Uniós adatok alapján.

Csak két EU-tagállamban, Horvátországban és Bulgáriában fogyaszt kevesebbet a lakosság, mint Magyarországon - írja a Qubit az uniós statisztikai hivatal adataira hivatkozva. A 2018-as adatokat feldolgozó jelentésből kiderül: a magyar és a horvát háztartások az uniós átlagnak kevesebb mint a kétharmadát tudták a mindennapi fogyasztásukra fordítani, a bolgárok pedig alig több mint a felét.

Tíz olyan ország volt, amelyben az átlagosnál több pénzt költhettek a mindennapi kiadásokra, ezek közül Luxemburg van a legjobb helyzetben, ahol az uniós átlagnál 32%-kal nagyobb a vásárlóerő.

A magyar lakosság életszínvonala az adatok alapján már nemcsak a régi uniós tagállamoktól, hanem Lengyelországtól, Szlovákiától és pláne Csehországtól is jelentősen elmarad.

Ezért mérhető az anyagi jóllét

A vásárlóerő a háztartások anyagi jóllétének a legmegbízhatóbb mérőszáma. Mivel az egyéni fogyasztásban súlyozottan jelennek meg a különböző szolgáltatások, a szakértők szerint ez az adat mutatja meg és teszi összehasonlíthatóvá leginkább egy-egy ország átlagos lakójának az életszínvonalát.

Az eredeti írás a különbségeket jól szemléltető grafikonokkal ide kattintva érhető el.