Elhárult az „akadály”, de nem mond le a paralimpikonok elnöke

Sorra derülnek ki a vállalhatatlan ügyek, de Gömöri Zsolt a helyén van. A Jobbik három hete követeli a távozását.

„Az utolsó kifogás is elhárult a három hete esedékes döntés elől, amit a Jobbik azóta követel: Gömöri Zsolt elnök, Deutsch Tamás alelnök és az egész elnökség mondjon le, legyen a paralimpiai bizottságnál teljes tisztújítás” – jelentette ki Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy – mint arról az Alfahír is beszámolt – elkészült a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) felügyelőbizottságának (fb) jelentése. Érdekes módon az fb egyúttal lemondott.
 
Szilágyi György hangsúlyozta, a felügyelőbizottság jelentése nem cáfolta, hogy erkölcstelen és etikátlan volt a 3 millió forint felvétele, amelyet Gömöri éppen a fideszes Deutsch javaslatára kaphatott hitele végtörlesztésére. Hozzátette, azt sem tartalmazza, hogy jogszerű lett volna a pénzfelvétel.

Kiálltak a parasportolók

A jelentés szerint az elnökség arról döntött, hogy igénybe vehetik a lehetőséget az MPB dolgozói is, a munkáltató javaslatára és engedélyével. Szilágyi rámutatott, három alkalmazott kapott ilyen segítséget, akik esetében Gömöri Zsolt, mint munkáltató döntött.
„Gömöri Zsolt viszont nem Gömöri Zsolt munkáltatója, az ő munkáltatója véleményünk szerint a közgyűlés, közgyűlési határozat viszont nem született arról, hogy Gömöri felvehessen 3 millió forintot”
– fogalmazott Szilágyi György.
 
Szilágyi György szólt az MPB részére Gömöri Zsolt cégétől bérelt kisbusz ügyéről is. Ebben – mondta – az MPB súlyos mulasztást vétett, mert a szerződés szerint sem kötötte meg a Cascót az autóra, amelyet aztán elloptak. Ez ügyben a Casco meg nem kötése miatt egyértelműen kára keletkezett az MPB-nek, noha az fb-jelentés próbálja kisebbíteni ezt a tényt azzal, hogy azt mondják, ingyen kapták azt az autót.
 
Szilágyi György szerint köszönet jár a parasportolóknak, akik példát mutattak az egész magyar sporttársadalomnak azzal, hogy ki mertek állni az MPB elnökségével szemben, és felemelték szavukat az etikátlan és erkölcstelen működéssel szemben.
 
„Bár ezt tennék mindenhol Magyarországon a sportolók, akik ilyennel találkoznak, mert más sportági szakszövetségeknél és egyesületeknél is találkozhatunk sajnos etikátlan dolgokkal” – jegyezte meg Szilágyi György. Mint kifejtette, a Fidesz által 2010 óta bevezetett „rendszer” a sportkorrupció kiszélesedéséhez vezetett: a szakági sportszövetségek, a nagyobb sportegyesületek élére „saját embereiket és azok barátait, rokonait, Fidesz-hűbéreseket ültettek”.
„Ezzel meghonosították a sportban is azt az arrogáns, nagyképű, „mimindentmegtehetünk”-viselkedésformát, amely a politikában már eddig is jellemezte a Fidesz-kormányzást”
– jelentette ki.

Ügyek tengere

Az Alfahír kérdésére, hogy az elmúlt napok fejleményeit miként értékeli, Szilágyi György azt mondta, ugyan csak két témát emelt ki, de említhetett volna sokkal több mindent, hiszen „folyamatosan láttak napvilágot a vállalhatatlan ügyek”. Szilágyi ezek között utalt Gömöri vádaskodására egy „bizonyos összeesküvésről”, arra, hogy a bizottsághoz tartozó sportolókkal hogyan viselkedett az elnök, és hogy a sportgazdasági igazgatónak pénzbeli előnyöket ajánlott azért, hogy ne beszéljen ezekről az ügyekről.
 
Szilágyi György szerint Gömöri olyan pénzeket is felvett, ami a munkájához kapcsolódóan nem járna neki. MPB-elnökként ugyanis az is feladata, hogy szponzorokat szerezzen, az új szponzorok után viszont jutalékot vett fel, még akkor is, ha nem ő hozta a támogatót a bizottsághoz.
 
Szilágyi azt is érdekesnek nevezte, hogy a korábban az MPB által kiadott, a felmerült ügyeket cáfolni hivatott közlemény szerint a paralimpiai sportolóknak nincs semmilyen anyagi problémájuk, holott korábban épp Gömöri Zsolt mondta, hogy sokan párizsis zsömlén és virslin élnek, mert másra nem futja.
 
„Ennyi probléma és ügy után egyértelmű, hogy már rég lemondtak volna, ha valóban fontos lenne nekik a parasportolók helyzete, fontos lenne az MPB működése. Azzal, hogy az elnökség marad, óriási károkat okoznak” – mondta, utalva arra, hogy a szponzorok is átgondolják támogatásukat, ahogy az egyik legnagyobb szponzor már felfüggesztette a támogatását.
 
Amennyiben addig nem mondanak le,
az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottsága – melyet a jobbikos Dúró Dóra vezet – június 3-i ülésén Gömöri Zsolt és Deutsch Tamás meghallgatását kezdeményezi.

Lázár János és a MOB-elnök szerint is jobb lenne lemondani

Gömöri Zsolt tevékenysége már sokak szemét szúrja. Lázár János kancelláriaminiszter szerint amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Hozzátette, Gömöri azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és ez után tisztújítást tartanának.
 
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke csütörtökön azt közölte, Gömöri „már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni” a szervezetet és a sportolókat. Borkai ugyanakkor jelezte, a paralimpiai bizottság „jogilag független, autonóm módon működő civil szervezet”, amellyel szemben így a MOB „sem irányítási, sem vizsgálati jogosultsággal nem rendelkezik", működése felett az ügyészség gyakorol törvényességi felügyeletet.
 
„Őszintén bízom benne, hogy sikerül olyan döntést hoznia, amivel hozzájárul a Magyar Paralimpiai Mozgalomhoz méltatlan helyzet haladéktalan, tisztességes és megnyugtató rendezéséhez, amely az egész magyar sport érdekét szolgálja” – fogalmazott Borkai Zsolt Gömörivel kapcsolatban.
 
Az MPB június 19-én rendkívüli szövetségi közgyűlést tart. Úgy tudni, hogy ezen Gömöri maga lesz a levezető elnök, ő határozza meg a napirendi pontokat, így a küldöttek nem vonhatják meg tőle a bizalmat.