Elképesztő méretű kábszeres korrupció működik Peruban

Annyi pénzről van szó, ami az egész országot mozgásban tartja. Pedig ez csak kokain, amit a hadsereg "engedélyével" repülőn visznek ki.

Perui ügyészségi és rendőrségi források, valamint volt katonatisztek és az amerikai kábítószerellenes hatóságok jelenlegi és korábbi ügynökei szerint a perui fegyveres erők nem tettek semmit az Apurimac, Ene és Mantaro folyók völgyeiből kiinduló "légihíd" ellen, amelynek zavartalan működése miatt az ország 2012-ben - Kolumbiát is megelőzve - a világ legnagyobb kokainexportőrévé vált. A csempészet gyakran a katonák "orra előtt" zajlott.

A rendőrség szerint a folyóvölgyekből Bolíviába induló gépek egyenként nagyjából 7 millió dollár értékű rakományt szállítanak, és általában naponta négyszer fordulnak, a visszautakon készpénzt hozva Peruba. 

Bár a kábítószer-kereskedelem az utóbbi időben olyan nyíltan folyt, hogy a perui törvényhozás augusztusban engedélyezte a csempészéssel gyanúsított egymotoros repülőgépek lelövését, a szállítmányokat gyakran katonai bázisoktól alig néhány perces légi útra található helyszíneken veszik fel a gépek a nemhogy reptéri infrastruktúrával, de még utakkal is alig rendelkező térségben. A kormány pedig ismeretlen okokból elvetette azt a tavaly novemberben közölt tervet, hogy radarrendszert telepítsenek a térségbe a csempészgépek azonosítása érdekében - írta riportjában az AP amerikai hírügynökség.

Kecskére káposztát

A hírügynökségnek Wilson Barrantes, egy volt perui tábornok azt mondta, a fegyveres erőket megbízni a csempészet lefülelésével "olyan, mintha kóbor kutyákra bíznánk egy tál marhahús őrzését". Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó pilóta állítása szerint a katonaság repülőutanként 10 ezer dollár kenőpénzt kér a csempészektől.

Ivan Vega, a térségben folyó katonai műveletekért is felelős védelmiminiszter-helyettes viszont azt mondta, ügyelnek a korrupcióra, de tudomása szerint egyetlen katonatiszt ellen sem folyik eljárás. Mindazonáltal a védelmi tárca helyi idő szerint szerdán közölte, hogy ki fogják vizsgálni a korrupcióról szóló beszámolókat.

Az Apurimac, Ene és Mantaro folyók völgyében kilenc éve rendkívüli állapot van érvényben a Fényes Ösvény nevű maoista felkelőszervezet által folytatott gerillaháború miatt, bár az egyebek mellett drogcsempészettel is foglalkozó csoportnak becslések szerint mára csupán néhány tucat fegyverese maradt. A kormány szerint a kokainkereskedelem elleni szigorú fellépés esetén sokan csatlakoznának a felkelőkhöz, és a konfliktus ismételt kiéleződne.