Elképesztő videoklip: kipás séta a párizsi muszlimok között

Miközben Magyarországon a bevándorlás vitakérdés, addig a franciaországi és svédországi zsidók emiatt menekülnek Izraelbe. 

„Beszólások, fenyegetés, köpködés” - ilyen élményeket gyűjtött be Zvika Keiln, izraeli újságíró, miután 10 órán keresztül sétált a francia főváros utcáin kipával a fején. Eközben egy társa kísérte őt rejtett kamerával. A sétáról készült több, mint egyperces videoklipet 48 óra alatt mintegy kétmillióan nézték meg az egyik videomegosztó portálon.

A negatív megnyilvánulásokat javarészt a muszlimok által lakott városrészben tapasztalta meg az izraeli médiamunkatárs. Igazi veszélybe nem került, fizikai agresszió nem érte, csak szóbeli atrocitások.

A szombat.org beszámolójában megyjezi, hogy 2014-ben hétezren alijáztak Izraelbe, idén egyes becslések szerint már ennek a kétszerese várható.

Ehhez hasonló a helyzet Svédországban is, a muszlimok lakta negyedekben, ahol egy másik kipás sétáló hasonló élményekkel gazdagodott. Egy ír újságíró, Patrick Reily, másfél éve kipában sétált végig Malmöben. Majd egy svéd tévés, Petter Ljunggeren is követte példáját idén januárjában, kipában és egy Dávid-csillagos nyakláncban kereste fel a muszlim városrészeket. Ljungerren 58 perces videofilmjét egy skadináv tévécsatorna is sugározta, és óriási vihart kavart a nyitottságára büszke országban. A lapok szerint a helyzet Malmöben csak rosszabb lett 2013-hoz képest.

Ljunggrent lépten-nyomon antiszemita atrocitások érték. “Szarnak”, “sátánnak”, “disznónak” nevezték hangosan, felszólítva őt arra, hogy távozzon. Karját megütötték, ökölbe szorított kézzel fenyegették, majd egy csapat muszlim fiatallal került szembe. A muszlimok által különösen sűrűn lakott Rosengard negyedéből menekülnie kellett, miután tojásokkal dobálták meg az ablakokból.

Svédországban, a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) 102 országot vizsgáló felmérése szerint a lakosság mindössze négy százalékáról állítható, hogy antiszemita lenne, ezzel szemben Magyarországon ez az arány 41%. Budapesten eddig mégsem forgattak ehhez hasonlatos filmet, de ami késik, az nem múlik.

Ezután nem csoda, hogy hajból készült "láthatatlan" kipával rukkolt elő egy izraeli  fodrász, remélve, hogy találmánya védelmet nyújthat viselőinek az  antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. "Dühített és untam már azt hallgatni, hogy az Európában élő  zsidók közül sokan nem hordhatják a kipájukat az utcán vagy a  munkahelyükön" - mondta Salom Kores, az általa "bűvös kipának"  nevezett fejfedő feltalálója. "Van egy bankár barátom, aki egy nap  azt mondta, hogy az ügyfelei nem voltak hajlandók beszélni vele,  mert kipát viselt" - idézte fel a fodrász. Kores az interneten árulja különböző formájú és színű kipáit, 49  euróért kínálva a műhajból és 79 euróért a valódi hajból - akár a  megrendelő saját fürtjéből - készült változatot.