Ellenfélnek, nem utódnak látja a KDNP a fiatalokat?

Az IKSZ belharcai közben generációs ellentétek kerültek felszínre. Kiderült, hogy a KDNP a saját fiataljaitól félhet, ezért nem tud megújulni.

Bemutatkozás

A fiataloktól való félelem általános betegség a jobboldal leépülő pártjai között. A MIÉP Ifjúsági Tagozata is hasonló nehézségekkel küzdött annak idején, ez is kedvezett a Jobbik létrejöttének. Az ifjú demokrata fórumos Almássy Kornél és Dávid Ibolya párharca pedig egy törvénytelen megfigyelési botrányban látott napvilágot. Czine Tamás szerint van megoldás arra a problémára, hogy a KDNP-ben több kereszténydemokrata fiatal tag szeretne lenni, de az anyapártban ellenfélnek és nem utódnak látják őket, ez a megoldás:

„a személyes bemutatkozás.”

Ebben szerinte segítségre lesz többek között Gaal Gergely, aki az IKSZ vezetőjéből lett KDNP-tag. Hogy, ki az a Czine? Egy fiatal, aki indult azon a budapesti tisztújításon, ami a KDNP utánpótlás csapatában, az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetségben (IKSZ) zajlott le. Nem járt sikerrel. Még annak ellenére is elbukott, hogy támogatói között Nacsa Lőrinc is ott volt, aki az országos elnök az IKSZ-ben.

Az alfahir.hu értesülései szerint Nacsa támogatói között felsőbb politikai körök vannak, egészen államtitkári szinten. Elbukni egy olyan politikus gyámolításával, akit államtitkári szinten patronálnak nem kis teljesítmény.  Egyébként az új budapesti főnök Kovács Péter lett.

Czine igyekezett megszólítani a kereszténydemokrata reformszárnyat is, azt mondta például, hogy csak akkor veszik majd komolyan a fiatalok szervezetét, ha képes lesz önálló vélemények nyílt megfogalmazására. Az önálló véleményalkotásban azonban össze akart dolgozni az országos elnökséggel. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy az IKSZ első önálló véleményalkotására akkor került volna sor, ha annak idején Csontos Sandra válik országos elnökké.

Közös nevező

Korábban a megújulással kampányolt Csontos Sandra is, Nacsa Lőrinc ellenfele, ellen elnök-jelöltje. Csontost támogatta számtalan budapesti ikszesen kívül, a Századvég stratégai igazgatója: G. Fodor Gábor is. De, ez nem volt elég.

Nacsa megválasztása után radikálisan Jobbik-ellenes retorikai küzdelembe kezdett. Csontos pedig egy kereszténydemokrata-liberális mozgalmat álmodott meg, ami G. Fodor Gábornak is tetszett. Csontosnak azonban több egykori támogatója az IKSZ-en belül maradt. Értesüléseink szerint pont ezek a fiatalok akadályozták meg, hogy az országos IKSZ-vezetés embere nyerjen Budapesten.

G. Fodor Gábor még nem foglalt állást

G. Fodor Gábor a Századvég stratégai igazgatója, akit egy kormányközeli blog Csontossal hozott közelebbi összefüggésbe, az országos tisztújítást annak idején úgy kommentálta, hogy:

„Fantasztikus, amit Sandra csinált. Bár nem lesz IKSZ-elnök, de mégis ő lett a GYŐZTES.”

A politikai elemző a Heti Válasznak adott interjújában elárulta, hogy az a benyomása, mintha

„Semjénék rohamléptékkel tartanának az eszdéeszesedés irányába”.

Erre felelt Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke, aki személyesen érintve érezte saját magát, szerinte G. Fodor:

„Most a szövetség egységét szeretné megbontani. - Véleményünk szerint pusztán érzelmi okokból és személyes indíttatásból. Emiatt akart befolyást szerezni az IKSZ vezetése felett is, és az irányításába is bele akart szólni.”

Miközben tehát mindenki a megújulást hirdeti a kormánypárti ifjúsági szervezetekben, eddig nem sikerült rátalálni az önálló hangra és erre belátható időn belül nincs is esély.