Ellenségnek tekinti a kurd erőket a török hadsereg

Ibráhim Kalin sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azt is, hogy Törökország semmilyen tűzszünetben nem állapodott meg az észak-szíriai kurd fegyveresekkel.

Kalin kijelentését visszhangozta Ömer Celik, az európai uniós ügyekért felelős török miniszter közleménye is, miszerint Ankara nem fog tűzszünetet kötni a kurd fegyveresekkel, mivel terroristáknak tekinti őket. "A Török Köztársaság egy szuverén, legitim állam. Nem lehet egyenlő rangra emelni egy terrorista szervezettel" - fogalmazott.

A török elnöki szóvivő emellett elmondta: Ankara célja az, hogy megtisztítsa a török határ menti 90 kilométeres szakaszt Észak-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől.

Törökország már korábban kifejezte azt a szándékát, hogy egy ütköző zónát hozzon létre a török-szír határszakaszon. Az elnöki szóvivő ezt a meghatározást ugyanakkor nem használta a sajtótájékoztatóján. 

A múlt héten megkezdett Eufráteszi Pajzs elnevezésű hadművelet célja a török kormány szerint a határ túloldalának megtisztítása a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól (IÁ), valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

A harcászati műveletekről érkezett legtöbb jelentés szerint a török hadsereg és a Törökország támogatta szíriai felkelők nagy részt az Egyesült Államok támogatását élvező, YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezetet és szövetségeiket támadta.