Ellentámadásba lendült a Nemzet

Jobboldali személyiségeket toboroz a kormányzati bojkott ellen a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió.

"Boross Péter volt miniszterelnök nem helyeselte a lépést, Wittner Mária, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy „hagyni kellene a sajtót élni”. Fábry Sándor is ritka kivételektől eltekintve helytelennek tartja bármilyen médium bojkottját" - írja a Magyar Nemzet.

Wittner Mária a bojkottal kapcsolatban állítólag azt mondta, számára az a visszataszító, hogy ezzel a lépéssel a gyurcsányi útra léptek. Korábban a volt szocialista miniszterelnök is bojkottot hirdetett a sajtó egy részével szemben. Wittner szerint hagyni kellene a sajtót élni. A Magyar  Nemzet önszépítő húzásából kiderül: "a politikus nem vette észre, hogy ellenzékivé vált volna a Magyar Nemzet. Kijelentette: eddig is kimondta a lap az igazat, ezután is ki kell majd mondania."

"A bojkott helytelen. Az embernek jelen kell lenni, és minél több helyen elmondani a magáét – mondta a Magyar Nemzet szerint Sára Sándor, Fábry Sándor pedig állítólag kijelentette: "kivételektől eltekintve helytelennek tartom bármilyen médium bojkottját, bármilyen oldal részéről. Ha létrejön egy-két, a mai kormánnyal szemben nem gyűlölettel viseltető, de egészséges kritikát megfogalmazó orgánum, abból még jó is kijöhet".

Csath Magdolna nem tudja értelmezni azt, hogy ellenzéki lenne a Magyar Nemzet, nem látja úgy, hogy a lap irányultsága bármilyen irányba elmozdult volna. Szerinte a hiteles média ne legyen se ellenzéki, se kormánypárti.

Szörényi Levente viszont kitérő választ adott: "Annak idején a Népszabadság címlapon hozta azt a mondatomat, miszerint 20 év konzervatív jobboldali kormányzásra lenne szükség ahhoz, hogy megváltozzon az, ami az elmúlt 40 év alatt lerakódott. Még egy nyert választás szükséges. Nem lesz könnyű."

Papp Lajos szívsebész ugyanakkor „maximálisan egyetértett” a kormány által meghirdetett bojkottal. A lap felvetésére, miszerint a demokráciába belefér-e, hogy egy kormány bojkottál egy lapot, és felszólítja szavazóit arra, hogy határolódjanak el a sajtóorgánumtól, a professzor azt válaszolta: a demokráciában szabadon döntheti el mindenki, hogy nyilatkozik, vagy sem. A demokrácia ott kezdődik, hogy nem mocskoljuk egymást és valótlan dolgokat nem állítunk egymásról. Az ugyanis nem demokrácia, az anarchia – fejtette ki álláspontját.