Medián: Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt az eddigi bejelentők között

Medián: Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt az eddigi bejelentők között

Egy egészen szoros ellenzéki verseny képe rajzolódik ki Orbán Viktor kihívói körében – erről tanúskodik a Medián legfrissebb, februári kutatása, amelyet a hvg360 szemlézett.

Noha évekkel ezelőtt még megosztó eszközként tekintettek a szavazók az előválasztás módszerére, mára ez teljesen más képet mutat. A Medián február 17–22. közötti kutatásából kiderült, 

a szavazókorú népesség több mint fele, a kormányváltást óhajtó szavazók pedig majdnem kétharmada már hallott róla.

Az 1000 fős országos reprezentatív mintán elvégzett telefonos felmérés szerint közel négyötödös arányban a DK és a Momentum támogatói szimpatizálnak az előválasztással, de a Jobbik-szavazók kétharmada is támogatja. A kormányváltást akarók közül minden második megkérdezett jelezte, ha lesz előválasztás, akkor szavazni fog.

Kiderült, az öt potenciális miniszterelnök-jelölt közül a válaszadók több mint háromnegyede tudott választani egy számára megfelelőt, 38 százalékuk pedig egy második legalkalmasabbnak tartott jelöltet is meg tudott nevezni. 

A kutatás azt mutatja, jelen állás szerint Karácsony Gergely (39 százalék) áll a feltételezett miniszterelnök-jelöltek képzeletbeli dobogóján, azonban az eddig ismert, 

a kormányfői ambíciót megcélzó biztos jelöltek népszerűségi versenyét Jakab Péter vezeti 32 százalékkal, 

nem túl sokkal maga mögött hagyva a szintén feltételezhető induló Dobrev Klárát, aki után minimális különbséggel Márki-Zay Péter zárkózott fel. A hétvégén bejelentkezett Fekete-Győr András támogatottsága még nem túl jelentős, mindössze 10 százalék.

Az ellenzéki szereplők elutasítottságát tekintve a legjobban Márki-Zay Péter áll, őt szinte fej fej mellett követi így a második Karácsony Gergely és Jakab Péter követi, utánuk jön Fekete-Győr András.

Figyelemreméltó, hogy a felmerült nevek sorában egyetlen politikus elutasítottsága ölt számottevő mértéket.

A választók közel 40 százaléka Dobrevre „biztosan nem szavazna”, habár még ő sem számít "hivatalos" jelöltnek.

Jakab Péter: "Ha ezt a küzdelmet miniszterelnök-jelöltként segíthetem, úgy vállalom a megmérettetést"

Pontosan egy évvel pártelnöké választása után, Jakab Péter, a Jobbik vezetője megtartotta első évértékelőjét, amelynek az elején hangsúlyozta, a mostani válságos helyzetben a politikus a múltba révedéssel csak a jövőtől veszi el az időt, azonban „évente egyszer mégis vissza kell tekinteni, hogy lássuk, mi az, amit tenni kell, és amit soha, mi az ami előrevisz, és ami az, ami csak a nyomorba".