Olyan országot szeretnének, ahol nem tehetik alsóbbrendű állampolgárrá a nőket

Kilenc ellenzéki képviselőnő állt ki a nők és a férfiak érdekeiért.

A figyelemfelkeltő performansz jegyében a politikus asszonyok egy-egy, a nőket  mélységesen sértő, lenéző vagy semmibe vevő fideszes kijelentésre reagálva vezették föl javaslataikat, követeléseiket.

Vadai Ágnes elmondta, hogy nem pártpolitika kérdése, mit gondolunk a nőkről, szerinte pedig a politikának egyetlen felelőssége van: törvényes keretek között biztosítania kell minden ember számára, hogy úgy élhessen, ahogy szeretne, és ahogy neki a legjobb; és hogy senkit se érhessen hátrány azért Magyarországon, mert nőnek született.

Ennek jegyében fogalmazták meg kilencpontos követelési listájukat, melynek támogatására minden nőt és férfit egyaránt kérnek.

1. Zrínyi Ilona Nemzeti Nőprogram

A DK képviselőnője az első pontban a Zrínyi Ilona Nemzeti Nőprogram elindítását kezdeményezte. Szerinte szükség van arra, hogy az állam felmérje és folyamatosan figyelemmel kísérje, milyen problémákkal küzdenek a magyar nők, ezek megoldásait pedig építse be a jogszabályokba. E program keretében a képviselőnők azt követelik, hogy a jövőben ne készülhessen olyan jogszabály, amelyet nem vizsgálnak meg a nők szempontjából.

2. Hátrányos helyzetű nők speciális oktatási programja

Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy ma sok százezer nő él Magyarországon kirekesztettségben, mert nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű tudáshoz. Szerinte akik nem hullanak ki a közoktatásból, azok sem kapják meg azokat a képességeket, amelyekkel felnőtt életükben szabadon tudnak élni szexualitásukkal. Ezért követelik, hogy a nőprogramokban és az oktatási programokban kiemelten rögzítsék a folyamatos, célzott szexuális felvilágosítást és az esélyegyenlőség oktatását, és megismertessék a nőket azzal, hogyan lehet védekezni a családon belüli erőszak elleni védekezés módjaival.

3. Ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetés járjon

Gurmai Zita szerint a Fidesz annyit üzen a nőknek, hogy fogják be a szájukat, és ne akarjanak ugyanazért a munkáért egyenlő bért kapni. Szerinte a kormánypárt egy nőellenes politikai szervezet, ami azt szuggerálja a nőkbe, hogy ne akarjanak semmit az élettől, és csak sorozatban gyártsák a gyerekeket, ami cinikus és tűrhetetlen szemlélet. Ezért azt tanácsolta, hogy egyetlen nő se szavazzon Orbán Viktorékra, illetve kiemelte, hogy most még van szavuk, még követelhetnek magukan kegyenlő béreket.

4. Az egyedülálló családanyák kiemelt támogatása

Bangóné Borbély Ildikó kifejtette, hogy ma Magyarországon több mint 300 ezer olyan család él, ahol többségében a nő neveli egyedül a gyermekeket. Szerinte ez félmillió hátrányos helyzetű gyermeket jelent, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ezért követelik az egyedülálló édesanyák kiemelt támogatását.

5. Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok

Szabó Tímea Kásler Miklós erőforrás-miniszter szavait idézve közölte: Magyarországon évente 33 ezer ember halálozik el daganatos megbetegedésekben, mert nem kap megfelelő egészségügyi ellátást. Közölte: évente 9 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal, akik közül több mint kétezren vesztik életüket a betegség következtében, pedig épp ezt a ráktípust a legkönnyebb korai felismerés esetén gyógyítani. Ezért követelik, hogy a szűrővizsgálatok minden magyar nő számára legyenek hozzáférhetőek és ingyenesek.

6. Valódi esélyegyenlőséget

Varga-Damm Andrea a nők számára az élet minden területén valódi esélyegyenlőséget tartana kívánatosnak. Szerinte a társadalmi viszonyainkban is érvényesülnie kéne annak a természeti törvénynek, mely

"a férfit és a nőt a legcsodálatosabb egységként hozta létre, egymás társai és kiegészítőiként".

Rámutatott: ez csak olyan társadalomban valósulhat meg, ahol egészséges és erős férfiak vannak, akik a családokban valódi támaszként tudnak működni, hogy cserébe a nők is azok lehessenek számukra. Szerinte viszont - a fideszes vélemények és intézkedések alapján - a magyar kormányzatban nem találni ilyen férfiakat.

7. A kutatási és oktatási szabadság visszaállítása

Potocskáné Kőrösi Anita szerint a kormány nem véletlenül szorítja vissza az egyetemi autonómiát, ami a nők társadalmi szerepének kutatását, problémáik akadémikus feltárását is lehetetlenné teszi. Ezért követelik ennek a folyamatnak a leállítását.

8. Átfogó munkaügyi program

Bősz Anett szerint a magyar gazdaság rengeteg erőforrástól esik el azzal, hogy a kormány nem állítja helyre a nemek közti egyenlőséget. Ezért kezdeményezik, hogy a kabinet dolgozzon ki egy olyan átfogó munkaügyi programot, ami lehetővé teszi a nők számára, hogy egyeztetni tudják a magánéletüket és a karrierjüket. Szerinte ez nem női, hanem össztársadalmi kérdés.

9. Az Isztambuli egyezménnyel a családon belüli erőszak ellen

Szél Bernadett szerint, Orbán Viktor felfogásával ellentétben, igenis vannak olyan ügyek ebben az országban, melyek nők millióit érintik. Ilyen például a családi erőszak borzalma, amibe elmondása szerint hetente egy nő hal bele Magyarországon. Úgy látja, hogy a kormány az Isztambuli egyezmény ratifikálásával és betartatásával gátat vethetne a családon belüli erőszak jelenségének.

Az ellenzéki képviselőnők e pontok keretében fejezték ki vágyukat egy olyan ország iránt,  ahol a nőket nem tehetik másodrendű állampolgárokká.