Először ülésezett az új szíriai parlament

A korábbi törvényhozási ciklusokhoz hasonlóan ezúttal is a Bassár el-Aszad elnök mögött álló Baasz párt képviselői vannak nagy többségben.

A 250 tagú egykamarás parlament összetételét az április közepén tartott választásokon újították meg. A választások érvényessége azonban vitatják, ugyanis a polgárháborús körülmények miatt csak azok a szíriaiak adhatták le voksukat, akik a polgárháború sújtotta közel-keleti ország kormány által ellenőrzött részén élnek.

Az ország keleti felének nagy részét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, az északi, Törökországgal közös határ menti tartományokat pedig jórészt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó an-Nuszra Front és a Nyugat által „mérsékeltnek” tartott, de gyakran a terrorszervezetekkel is kapcsolatban álló felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást.

A szíriai ellenzék mellett számos kormány is bírálta a voksolást, amely szerintük „nem volt demokratikus”.

A megújult törvényhozásban 165 képviselői helyen az országot 1963 óta kormányzó Baasz párt tagjai ülnek, s ezenkívül legalább 17 mandátumot szereztek a nemzeti egységlistán szereplő, Baaszhoz közel álló jelöltek.

A szíriai elnöki kormányzati rendszerben a parlamentnek gyakorlatilag nincs hatalma. Aszad még február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, néhány nappal azelőtt, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló polgárháború első tartós, de törékeny tűzszünetét.