Ma elindult az előválasztás második fordulója, itt vannak a részletek

Ma elindult az előválasztás második fordulója, itt vannak a részletek

Vasárnap reggel elkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, így a két még versenyben maradt miniszterelnök-jelöltre lehet leadni a voksokat. A tervek alapján jövő szombaton zárul a procedúra, és a szavazatok személyesen, a sátrakban bárhol leadhatók, vagy az interneten keresztül online módon.

Előválasztás: elindult az online szavazás előzetes időpontfoglalása

Az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a szervezők, hogy a vasárnap reggel 9-kor kezdődő második fordulóban való online részvételhez már elindult a videós azonosítás előzetes időponfoglalása. Az előválasztás honlapján közzétették a második forduló szavazópontjainak listáját. Ebben a körben már csak az együttműködő ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjére lehet szavazni.

Ma reggel elindult, és október 16-án, szombaton 20 órakor ér véget az előválasztás második fordulója. Ismét több ezer aktivista várja az ellenzéki választókat az ország 475 településen működő szavazópontokon, hogy közösen eldöntsük, ki fogja az ellenzék közös listáját vezetni a 2022-es általános választásokon 

- olvasható az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) vasárnap reggel kiadott közleményében. 

Az előválasztás második fordulójába továbbjutott jelöltek közül Karácsony Gergely a határidőt megelőzően, pénteken visszalépett, ezért a szavazóbiztosok - a szavazólap hitelesítését megelőzően - törölni fogják a nevét a szavazólapról, érvényesen tehát csak Dobrev Klárára és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni. 

Az első fordulóhoz képest újdonságként közlik, hogy a második fordulóban már az egész ország egy választókerületnek számít, azaz minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni.

Kiemelték, a választásra jogosultság feltételei nem változtak, azaz a választáson a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, 2004. április 1-ét megelőzően született, érvényes fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával (vagy régi típusú személyi igazolvánnyal) rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. A szavazási folyamat hasonlóképp zajlik.

Előválasztás: itt a szavazópontok listája

Az előválasztás honlapján közzétették a második forduló szavazópontjainak listáját. Ebben a körben már csak az együttműködő ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjére lehet szavazni. Mint ismert, az első fordulót a DK-s Dobrev Klára nyerte meg, de nem szerezte meg a leadott szavazatok több mint felét, így a második fordulóba jutott még Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös jelöltje, valamint Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is.

A szavazópontok egy része ismét úgynevezett "fix sátor" lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartásban fogadják a választópolgárokat. Ezek mellett működnek majd a mozgó sátrak amelyek más-más helyszíneken fognak majd szavazási alkalmakat biztosítani az ellenzéki választópolgároknak.

9 órakor elindul az online szavazás is. Ismét az elovalasztas.hu oldalon lehet online szavazni. Aki az első fordulóban már szavazott, annak nem szükséges ismételten megadnia az adatait, azonban a videós azonosítást újfent el kell végeznie. A videós azonosításra nyitva álló időszak mindennap 9:00-21:00 óra. Az online szavazáshoz szintén szükség van érvényes fényképes igazolványra és lakcímigazolványra 

- hangsúlyozták az OEVB szervezői, azt is előrebocsátva, hogy a szavazatokat október 17-én, vasárnap fogják megszámolni; a számolás pedig egyetlen központi helyszínen lesz.