Nyilvánosan megtekinthető az előválasztás első fordulójának eredménye

Nyilvánosan megtekinthető az előválasztás első fordulójának eredménye

A szeptember 29-30-án közölt előzetes adatok felülvizsgálatot és tisztítását követően október 2-án az OEVB megállapította az előválasztás hivatalos végeredményét, melyről október 3-án határozatban tájékoztatta a miniszterelnök-jelölteket és a képviselőjelölteket. A hivatalos eredményben az előzetes eredményekhez képest érdemi változás sehol sem állt be - közölte az Országos Előválasztási Bizottság közleményében.

A hivatalos eredmények ide kattintva tekinthetőek meg.

 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy mind a sajtó, mind a szavazópolgárok számára azonban szükséges bizonyos fogalmakat és jelenségeket tisztázni, mivel az előválasztás technikailag jelentősen eltér az általános választástól, így az általános választáson megszokott fogalmak helyett más fogalmakat használtak, valamint bizonyos fogalmaknak a megszokottól eltérő tartalma van. Eszerint:

  • Résztvevők száma: a választáson megjelentek száma. Az online résztvevői adat a sikeres videós azonosításon átesett szavazópolgárok számát jelöli. A személyes résztvevői adat pedig a beolvasott lakcímkártyákat. Ha a szavazóbiztos hibázott és nem olvasta be a szavazópolgár lakcímkártyáját, akkor az adott szavazó nem számít résztvevőnek (vö. több az érvényes szavazat, mint a résztvevő). Erre a választói névjegyzék pótlása miatt volt szükség. 
  • Leadott szavazat: az összes hitelesített szavazólap. Az általános választásokkal ellentétben nem az urnában talált szavazatokat rögzíti a rendszer, hanem az összes hitelesített szavazólapot. Ennek az ellenkezője is igaz, az az, ha egy hitelesített szavazólap nem kerül az urnába, akkor is leadottnak minősül.  Amelyik szavazólap hitelesítve lett, az leadottnak számít.  Az online esetében valamennyi leadott szavazat automatikusan hitelesített is, mivel itt fogalmilag kizárt a hitelesítetlen szavazólap. A személyes szavazás során a QR-kód beolvasásával került hitelesítésre a szavazólap. Ha a szavazóbiztos hibázott, és egy választáson résztvevő valamelyik szavazólapját nem hitelesítette, akkor annak ellenére nem fog leadott szavazatnak számítani, hogy a szavazólap az urnába került.
  • Érvénytelen szavazat: az előválasztáson érvénytelennek számítanak a hitelesített szavazólapon leadott érdemileg érvénytelen szavazatok (azaz ha például két rubrikában, vagy egyben sem helyezett el szavazatota választó) és a nem hitelesített szavazólapok, amik viszont nem számítanak leadottnak. Mivel ezeknél a szavazatoknál nem lehet hitelt érdemlő módon megbizonyosodni róla, hogy szabályosan lettek leadva, ezért ezeket a szavazatokat az OEVB nem számolja meg és a fellebbezések vizsgálata során is figyelmen kívül hagyja az ilyen szavazólapokon hordozott választási információt.
  • Magasabb az érvényes és érvénytelen szavazatok összege, mint a leadott szavazatok száma: mivel az érvénytelen szavazatokba beletartoznak olyan szavazólapok is, amik nem számítanak leadottnak, ezért előfordulhat, hogy az érvényes és érvénytelen szavazatok összege meghaladja a leadott szavazatok összegét. 
  • Magasabb az érvényes szavazatok száma a résztevők számánál: az OEVB észlelte, hogy néhány körzetben a lebonyolítás során sok választópolgár lakcímkártyája nem került beolvasásra, így ők az informatikai rendszer számára nem számítottak résztvevőnek. Mivel a valóságban ezeknek a választópolgároknak is ellenőrizték a személyazonosságát és választójogát, ezért az OEVB úgy döntött, hogy az általános választással ellentétben nem fog szavazatokat törölni az érintett választókerületekben.

 A közleményt azzal zárják, hogy a hivatalos eredményekkel szemben október 4-én 21 óráig lehetett kifogást benyújtani, melyeket az OEVB a héten elbírál. Amennyiben szükségesnek és indokoltnak látja, akkor elrendeli a szavazatok újraszámlálását, melyre még ezen a héten sor kerül.