Elpusztítják Ferencvárost - Fél utcányi háztömböket ítéltek bontásra

Úgy tűnik, rombolni ismét egyszerűbb, mint megőrizni értékeinket.

Az alapos elemzésben az FME megkongatta a vészharangot: a IX. kerületi önkormányzat a 20/2015.(V.26.) önkormányzati rendeletében aktualizált egy 2006-os döntést, melyben 27 ferencvárosi ingatlan ítélt bontásra a testület.

Az egyesület szerint ebből 16 háztömb a hazai eklektikus építészet legszebb példáját képviseli, melyek meghatározó elemei a ferencvárosi, és tágabb értelemben a budapesti városképnek. Összeállításukban úgy fogalmaznak:

"Budapest az eklektika és szecesszió jegyében fogant a XIX. és XX. század első felében", így "minden egyes épület elvesztésével a magyar kultúra lesz szegényebb."

Halálra ítélt házak

Az FME egy új építésű, és egy, a József Attila Terv keretében felújított kerületi ingatlan látképének összehasonlításával érzékeltette, melyik építészeti alkotás képvisel nagyobb kulturális értéket:

Az összefoglalóból kiderül: az Erkel Ferenc utca 18. és a Balázs Béla utca 23. és 24. szám alatti házakat már el is bontatta az önkormányzat (az egyesület szerint az utóbbi rombolással "helyrehozhatatlanul tönkretéve egy történeti csomópontot, utcaképet").

Holott az előbbi egy jó állapotú épület volt, utóbbiak pedig a szabályozási terv szerint védendő homlokzattal rendelkeztek, és korábban helyi védelemre javasolták őket (a még álló házak közül még 8 rendelkezik hasonló paraméterekkel - a szerk.).

A FME kiemeli: a véleményük szerint védendő ingatlanok a kerület "első épületei, tehát a kerület történetében jelentős szerepet töltenek be", épp ezért nem véletlen, hogy a kerületi szabályozási terv 4. számú melléklete védendőként jelölte meg őket.

Fontos részlet, hogy a Balázs Béla utca 26/A-B és 28/A-B alatt található ingatlanokra, 2016. április 01-i kezdő dátummal, értékesítési pályázatot írtak ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy akadt-e vevő a 2002 óta egyesített telken fekvő házakra, de több mint valószínű, hogy egy potenciális befektető nem fog a felújításra áldozni, hanem inkább új épületeket húz majd föl a régiek helyére, eltüntetve ezzel az értékes építészeti remekeket.

A Drégely utca esete külön érdekes, hiszen itt annak ellenére ítéltek pusztulásra 6 háztömböt, hogy azok jó állapotban vannak, bár szintén felújításra szorulnak. Az egyesület indokolatlannak tartja az épületek lebontását és helyette "a meglévő lakások összenyitásával, korszerűsítésével" képzelik el "élhetőbb otthonok kialakítását".

A bontásra ítélt épületek részletes listája és a házakat bemutató terepszemle ITT olvasható.

Túl nagy szabadság az önkormányzatok kezében

Az FME szerint a kérdéses 16 házat helyi vagy fővárosi védelem alá kellene helyezni, de legalábbis a homlokzatok - az épületek legértékesebb részei - megőrzéséről gondoskodni kellene, még ha a belső tereket modernebb formában is álmodják újjá.

"Így megmaradna a történelmi utcakép, és az épületek fő része is"

- indokolja álláspontját az egyesület, miszerint ezeket a helyszíneket nem lehet üres telekként kezelni.

Záró gondolataikban kifejtik: 2011-ben már szakmai javaslatot nyújtottak be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) egy egységes Budapest Törvény szükségességéről, melyet a kerületek nem írhatnának felül, csökkentve ezzel annak veszélyét, hogy a főváros városképi arculatát roncsolhassák az önkormányzatok. Ennek érdekében szerintük

"Budapest történelmi magját Műemléki Jelentőségű Területté (MJT) kell nyilvánítani".

Szerintük ez létfontosságú lenne ahhoz, hogy a fővárosban végre ne a bontások, hanem a felújítások kerüljenek előtérbe.

Az egyesület emellett levélben vár állásfoglalást a Miniszterelnökségtől és a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályától a ferencvárosi tervek kapcsán.

Portálunk az üggyel kapcsolatban e-mailben fordult a IX. kerület főépítészéhez, Szűcs Balázshoz. Amint válasz érkezik kérdéseinkre, természetesen közölni fogjuk.

Ebben az országban sosem győzhet a jó ízlés - Marad a budai várnegyedet rondító teherelosztó

A Virág Csaba által tervezett förmedvényről érkezett legújabb hírből két dolog derül ki: az Orbán-kormány továbbra is gyáva, illetve következetlen a mindennapi élet minőségét szimbolikusan javító intézkedések terén, és gond nélkül befekszik a vadliberális ízlésterrornak; valamint a miniszterelnök nagyon utálhatja a Belügyminisztériumot.