Elvennék a kassai Márai Sándor Gimnázium nevét

A tárca meglehetősen furcsa indoklása szerint az iskolát egyszerre tartják nyilván alap-és középfokú oktatási intézményként, így nevét "Egyesített iskolára" kellene változtatni. A bejárat feletti tábla tehát

nem csak Máraira, de még a magyar tannyelvű oktatásra se utalhatna.

Az erről szóló utasítást már meg is küldték a megyei szerveknek. A tanári kar és a szülők azonban nem nyugszanak bele a világhírű kassai születésű magyar író nevének elvesztésébe. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a megye vezetéséhez fordultak segítségért. A megye MKP-s alelnöke, Zachariáš István nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezi:

nem hajlandóak aláírni olyan rendeletet, amely megváltoztatná az iskola nevét.

Pozsony már nem először próbálja levenni az intézmény táblájáról Márai nevét. Nyolc éve folyik a küzdelem, ám mindeddig sikerült meggátolni az erőszakos névváltoztatást.

Október végén Bősre szálltak ki a szlovák kulturális minisztérium nyelvellenőrei, akik többek közt azért marasztalták el az önkormányzatot, mert a közel 90%-ban magyarok lakta településen magyarul függesztik ki a helyi cserkészcsapat hirdetményeit és az 1848-as emlékmű feliratát is magyarul vésték fel.

 

Magyar nyelvű feliratokért vegzálták a bősi önkormányzatot, de a Híd szerint ez rendben van

A közel 90%-ban magyarok lakta határ menti városkába "lakossági bejelentés" nyomán szálltak ki a kulturális minisztérium nyelvellenőrei (igen, tényleg van ilyen munka Szlovákiában) - adja hírül az Új Szó. A panasz eredetileg arra vonatkozott, hogy település honlapjára több információt csak magyarul töltöttek fel, és a hangosbemondóban is gyakran csak magyarul hangoznak el a hirdetmények.