Elvi igen a budapesti olimpia megrendezésére

Elvi, de egyelőre nem szakmai igen, hiszen egyelőre számos kérdőjel tapasztalható az olimpia kapcsán, amiket tisztázni kell.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez egy elvi döntés lesz, hiszen van egy 1300 oldalas tanulmány, amit nem kaptak meg a képviselők, azonban már a 98 oldalas vezetői összefoglaló nagyon sok kérdőjelet von maga után, ezért ez egy elvi igen lesz, a későbbiek során remélhetőleg szakmai igent is tudunk rá mondani.

Kérdőjelek

Tokody Marcell több ponton is kifejezte aggályát a rendezés kapcsán:
 
Így például a Jobbik szerint egyelőre nem megoldott az olimpia ideje alatti közlekedés, a balatoni helyszínekre hogyan lehet az M7-esen lejutni, vagy visszajutni. A jobbikos politikus szerint ez még egy forró vasárnap délutánon is elég nehéz.
 
Nem kapunk választ az anyagban arra sem, hogyan fogják elszállásolni a prognosztizált egymillió belföldi és félmillió külföldi turistát, s nem látni, hogyan kívánják bevonni a magánszektort a szálláshelyek létesítésébe. 
 
A Jobbik nem tartja reálisnak az anyagban szereplő 774 milliárd forintos bekerülési költséget, s nagyon sok fajta költségtípus nem található meg itt: így például egyetlen forintot sem találni a biztonsági kiadásokra, pedig ez nagyon fontos és igen költséges része egy olimpiának.
 
De arra sincs válasz - folytatta a politikus - hogy milyen módon és milyen költségen tervezik az olimpiai létesítmények utóhasznosítását. Ez fontos kérdés Tokody szerint, hiszen például a 2004-es athéni olimpiát követően az ottani olimpiai létesítmények helyszínén egy évtizeddel később újkori görög romok valósultak meg. 
 
jkl
Athén az olimpia után. Tájkép, csata után.

Ez a 774 milliárd nem tűnik reálisnak, hiszen például a londoni olimpiára körülbelül 4000 milliárd forintnak megfelelő összeget, a pekingire pedig nagyjából 11000 milliárd forintot költöttek. Azért sem reális ez az összeg, mert eleve számoltak a 774 milliárdnál 299 milliárd forint bevétellel, aminek teljesülésére semmilyen garancia nincs - zárta a sajtótájékoztatóját Tokody Marcell. 

Mint a közgyűlésen kiderült, az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmány hamarosan hozzáférhető lesz a képviselők számára.