Ember Zoltán: nem kedvez a Fidesznek, hogy az ellenzéki részvételi hajlandóság sohasem volt ilyen magas

Ember Zoltán: nem kedvez a Fidesznek, hogy az ellenzéki részvételi hajlandóság sohasem volt ilyen magas

Ember Zoltánt, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét kérdeztük a legutóbbi részvételi adatokról, aki elmondta, hogy a 13 órás választási részvételi adat területiség szempontjából enyhén kedvez a Fidesznek. A kistelepülések részvétele kevésbé marad el a 2018-as arányoktól, összevetve Budapesttel.

Kutatási adatokból tudjuk, hogy Fidesz a fővárosban és a megyei jogú városokban stagnál-csökken, a kis- és középvárosokban körülbelül ugyanolyan, vagy kicsit jobb eredményre számíthat, míg a községekben tovább tud némileg erősödni

- emelte ki Ember Zoltán.

Ami viszont nem kedvez a Fidesznek, hogy az ellenzéki részvételi hajlandóság sohasem volt ilyen magas a kutatásokban és már meghaladta a Fideszét az utolsó napokra. Azt is tudjuk, hogy a kistelepülések lakói szeretnek inkább korábban szavazni.

Emellett további kockázatot jelent a Fidesznek, hogy a bázisa összességében alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik, mint 4 éve, ami negatívan hat a részvételre. Az ellenzék az érettségizettek és diplomások körében vezet

- zárta gondolatait Ember Zoltán. 

Megindult a szavazási hajlandóság: 13 órakor 40,01 százalék a részvétel

Az NVI közlése szerint 13 órakor 40,01 százalékos a részvétel. A 7 693 857 névjegyzékben szereplő ember közül eddig 3 078 029 fő adta le a voksát. Ez a 11 órai 25,77 százalékhoz képest a voksolási hajlandóság megugrását mutatja. Négy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban 42,32 százalékos volt a részvétel, de az is megállapítható, hogy ebben az időintervallumban még sosem szavaztak annyian, mint ebben az évben.