ENSZ-megbízott ostorozza Moszkva Phenjannal kötött kiadatási egyezményét

Az ENSZ felszólította Oroszországot, hogy ne alkalmazza a kiadatási megállapodást, és tartsa tiszteletben a genfi egyezmény alapelveit.

Az indonéz diplomata aggodalmát fejezte ki a minap megkötött egyezmény miatt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás azoknak a személyeknek a hazaszállítását irányozza elő, akik úgymond illegálisan távoztak országukból, vagy tartózkodnak a másik ország területén.

Becslések szerint Oroszországban mintegy tízezer észak-koreai dolgozik, többségük a távol-keleti térségben. Egyesek közülük a munkaszerződés lejárta után is Oroszországban maradnak, hogy menedékjogot kérjenek.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala által kiadott közleményben Darusman felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Észak-Korea azt a gyakorlatot folytatja, hogy Oroszországba küld "kölcsönzött" munkásokat - akiket gyakran rabszolgamunkára emlékeztető körülmények között dolgoztatnak - tartani lehet attól, hogy az egyezményt alkalmazva elfogják és visszaküldik a hazájukba azokat, akik menedékjogért próbálnak folyamodni.

A különmegbízott az ENSZ tényfeltáró bizottságának két évvel ezelőtti jelentéséből idézve arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy az erőszakkal hazatelepített észak-koreaiakat gyakran megkínozzák, ok nélkül elfogják, rögtönítélő bíróság elé állítva kivégzik őket, és előfordul az is, hogy nemi erőszakot követnek el rajtuk vagy terhesség-megszakításra kényszerítik őket.

Darusman nyomatékosan felszólította Oroszországot arra, hogy ne alkalmazza a kiadatási megállapodást, és tartsa tiszteletben azt a genfi egyezményben szereplő elvet, amely szerint nem küldhető vissza hazájába olyan menedékkérő, akinek élete vagy szabadsága különféle okok miatt veszélyeztetve lenne.

Az ENSZ különmegbízott arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország olyan időben kötötte meg az egyezményt, amikor Észak-Korea szándékosan folytatja az olyan "háborús" cselekedeteket, mint a nemrégiben végrehajtott újabb kísérleti atomrobbantása vagy ballisztikus rakétakísérlete.

Az ehhez hasonló lépések - írta Marzuki Darusman - hátráltatják azokat az építő szellemű erőfeszítéseket, amelyek az emberi jogok súlyos észak-koreai megsértését hivatottak kezelni, ugyanakkor még eltökéltebbé teszik a nemzetközi közösséget a politikai és jogi felelősségre vonhatóság elérésében.