Adómentességet és más plusz kiváltságokat ad a kormány a hazánkba költöző WFP központjának

Adómentességet és más plusz kiváltságokat ad a kormány a hazánkba költöző WFP központjának

Roppant érdekes dokumentumra bukkantunk. Az Orbán-kormány megállapodást kötött az ENSZ-hez tartozó WFP-vel, mellyel plusz mentességeket és más kiváltságokat biztosít mind a szervezet, mind annak tisztviselői és hozzátartozóik számára. Amint törvényerőre emelkedik, 15 évig marad hatályban.

Roppant érdekes és több kérdést is felvető dokumentumra bukkantunk a kormany.hu oldalon. Az Orbán-kormány olyan megállapodást kötött az ENSZ-hez tartozó humanitárius szervezettel, a Világélelmezési Programmal (WFP), melynek értelmében plusz mentességeket és más kiváltságokat biztosít mind a szervezet, mind annak tisztviselői és hozzátartozóik számára.

"A Magyarország Kormánya és a Világélelmezési Program (WFP) között a WFP Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásáról szóló Megállapodás kihirdetéséről" címre hallgató törvény ugyan még nem született meg, de amint az országgyűlés felhatalmazást ad a megállapodásban foglaltakra, az máris kötelező érvényt élvez majd a törvényerőre emelkedését követő napon.

Az aláírt megállapodás 15 évig marad hatályban, s ezt követően pedig további 10 éves periódusokra automatikusan meghosszabbodik, amennyiben a felek fel nem mondják a megállapodást.

A megállapodásban lefektetik, hogy az e törvény végrehajtásához szükséges intézkedésekről a külpolitikáért felelős miniszter gondoskodik.

A szóban forgó dokumentumban elöljáróban ismertetik: 

  • a Világélelmezési Program úgy döntött, hogy egyes adminisztratív és operatív támogató funkciók ellátását a Budapesten létesítendő WFP Központra bízza; 
  • a magyar kormány üdvözli a központ Magyarország területén való létesítését, hogy az globális fizetési megoldásokat és más hasonló tevékenységeket végezzen a WFP nemzetközi műveleteinek támogatására; 
  • az ENSZ több, korábban elfogadott kiváltságairól és mentességeiről szóló egyezmény alkalmazandó a WFP-re; 
  • és az egyezményekben foglalt rendelkezéseket további kiváltságokkal, könnyítésekkel is kiegészítik.

Magyarról magyarra fordítva, az együttműködés keretében tehát a kormányzat számos kötelességet vállalt a David Beasley vezette WFP zavartalan tevékenykedése érdekében. Így a kormány

"megtesz minden intézkedést, amely szükséges lehet a WFP tisztviselők és a kiküldött szakértők olyan szabályok, illetve más jogi rendelkezések alóli mentesítése érdekében, amelyek (...) műveleteket és projekteket akadályozhatják, és biztosítja azokat az egyéb könnyítéseket, amelyek a Központ munkájának gyors és hatékony végrehajtásához szükségesek lehetnek".

A kormány "térítésmentesen biztosítja a WFP számára azon megfelelő és kielégítő helyiségeket, azok berendezését, az irodabútorokkal és egyéb felszerelésekkel együtt, melyeket a Felek a Központ működéséhez szükségesnek ítélnek meg". Emellett a kabinet biztosítja, hogy "vészhelyzetek esetén az illetékes hatóságok a Központ szükségleteit ugyanolyan elsőbbségben részesítik, mint a kormányzati szervek, valamint az országba akkreditált diplomáciai képviseletek szükségleteit".

De ami talán a legszembetűnőbb, milyen széles körű kiváltságokat és plusz mentességeket, könnyítéseket élvez majd a WFP központja. Íme, a legérdekesebbek:

  • "A WFP, annak tulajdona, pénzeszközei és vagyontárgyai, bárhol és bárki birtokában legyenek is, mentesek a bírósági eljárás minden formájától."
  • "A Kormány egyetlen tisztviselője vagy tisztviselője - legyen az közigazgatási, igazságügyi, katonai vagy rendőrségi tisztviselő, illetve az Ország területén bármilyen közhatalmat gyakorló más személy - sem léphet be a Központba, hogy ott hivatalos feladatokat lásson el, kivéve a Központ vezetőjének hozzájárulásával és a Központ vezetője által jóváhagyott feltételek mellett."
  • "A WFP bárhol elhelyezkedő és bárki birtokában lévő tulajdona, pénzeszközei és vagyontárgyai mentesek a házkutatás, igénybevétel, elkobzás, kisajátítás vagy végrehajtási, közigazgatási, bírósági vagy törvényhozási kényszer bármely más alakban való megnyilvánulása alól."
  • "A WFP irattára és általában a hozzá tartozó, illetve általa kezelt ügyiratok sérthetetlenek, bárhol és bárkinek a birtokában legyenek is."
  • Ezenfelül a szervezet pénzeszközei és vagyontárgyai, jövedelmei és egyéb tulajdona mentesek: minden fajta egyenes adó alól (egyes közüzemi szolgáltatások fejében járó díjak kivételével).
  • "A WFP hivatalos használatára behozott vagy kivitt tárgya, ide értve a Központ működésére szánt ellátmány, felszerelés és más anyag tekintetében minden vám, valamint tilalom és korlátozás alól, feltéve, hogy a mentesség felhasználásával behozott cikkeket nem fogják az Országban eladni, csak a Kormánnyal együttesen megállapított feltételek mellett."
  • "Kiadványaik, álló- és mozgóképeik, videó-, film- és hangfelvételei behozatala és kivitele tekintetében minden vám, valamint tilalom és korlátozás alól, tekintet nélkül elektronikus vagy más formájukra."
  • "A WFP mentes a működtetéssel és tranzakciókkal kapcsolatos adók és illetékek, valamint a hivatali munkához szükséges beszerzésekre kivethető és általában kivetésre kerülő jövedéki adók, forgalmi adók, díjak és egyéb közvetett adók alól." A mentesség az áfa és jövedéki adók esetében adóvisszatérítéssel történik, ahogy a diplomáciai képviseletek és azok tagjainál.
  • "A WFP minden pénzügyi ellenőrzésre, szabályozásra vagy fizetési korlátozásra való tekintet nélkül:
    • szerezhet be erre felhatalmazott kereskedelmi ügynökségektől, tarthat és használhat fel bármilyen mennyiségű pénzeszközt, aranyat vagy bármilyen valutát, továbbá vezethet devizaszámlát bármilyen valutában;
    • pénzét, értékpapírjait, aranyát vagy valutáját szabadon átutalhatja egyik országból a másikba, illetve az Ország területén belül, továbbá a birtokában lévő valutát bármely másik valutára átválthatja."

A kommunikációra vonatkozó könnyítésekben a WFP olyan elsőbbséget, díjazást élvez, mint bármely más kormány, vagy nemzetközi szervezet. Közlései és levelezései tekintetében sérthetetlensége, cenzúramentessége van, de joga van rádió és műhold távközlési berendezést is behozni Magyarországra. Ugyancsak érdekes pont, hogy a WFP-nek joga van rejtjel alkalmazására is.

Szintén elgondolkodtató, hogy nem csupán a WFP tisztviselői bírnak rengeteg plusz kiváltsággal és mentességgel, hanem azok házastársai (akik státuszát a szervezet elismerte) és a közös háztartásban élő eltartott hozzátartozóik is.

Ezek többek közt konkrétan a következőkre is kiterjednek:

  • Mentesség őrizetbe vétel és fogvatartás alól;
  • a joghatóság alól a szóban és írásban tett nyilatkozataik és minden egyéb hivatalos minőségükben tett cselekményeik tekintetében, e mentesség a WFP-nál történt alkalmazásuk megszűnését követően is fennmarad;
  • hivatalos poggyászuk megvizsgálása és lefoglalása és személyes poggyászuk lefoglalása alól;
  • katonai szolgálati kötelezettség, illetve más szolgálati kötelezettség alól;
  • a közvetlen adózás minden formája alól a Magyarországon kívüli forrásból származó jövedelmük tekintetében.
  • Biztosítják számukra a szükséges vízumok és engedélyek azonnali és ingyenes jóváhagyását és kiadását;
  • Joguk van személyes használatra vámmentesen behozni "személyes használatra vagy fogyasztásra és nem ajándékozásra vagy eladásra szolgáló cikkeket" is.

Meg kell jegyezni, a felsoroltak jelentős része csak a nem magyar állampolgárságú tisztviselőkre vonatkoznak.

Azon személyek, akik a WFP részére nyújtanak szolgáltatást, mentesek bármely jogi eljárás alól azon szóbeli vagy írásbeli kijelentéseik és cselekedeteik kapcsán, melyeket a WFP alkalmazásában töltött idejük alatt hivatali minőségükben tettek.

Ez a mentesség pedig attól függetlenül továbbra is fennáll, hogy az érintett személy már nincs a WFP alkalmazásában.

A WFP, a tisztviselői és a WFP egyéb személyzete még a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetése alól is mentesülnek Magyarországon; és az ENSZ-től kapott nyugdíjkifizetések is adómentesek a jogosultak, túlélő házastársaik vagy más jogosultak részére egyaránt.

Az idézett megállapodás értelmében a szervezet úgynevezett kiküldött szakértőit kiküldetésük tartama alatt szintúgy mentesség illeti meg az őrizetbe vétel és letartóztatás alól, és a fentebb leírtakból számos más kiváltság is egészen a rejtjelek használatának jogáig.

Az is kiderül, hogy a WFP személyzetét a kormány olyan ideiglenes igazolással vagy speciális személyazonosító igazolvánnyal látja el, amely igazolja e megállapodás szerinti státuszukat.

A dokumentumban ugyanakkor tisztázzák, hogy "a WFP személyzetét a kiváltságok és mentességek a WFP érdekében és nem az érintett egyének előnyben részesítése céljából illetik meg". Továbbá az ENSZ főtitkárának és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének főigazgatójának "joga és kötelessége lemondani a WFP személyzet tagjainak mentességéről minden olyan esetben, amikor, véleménye szerint, a mentesség akadályozná az igazságszolgáltatás menetét és arról a WFP érdekeinek sérelme nélkül le lehet mondani". De a mentességről való lemondás nem terjed ki a végrehajtási cselekményekre.

A záró rendelkezésekben aláhúzzák azt is, hogy

a jelen megállapodásra a nemzetközi jog elvei érvényesek, kizárva a nemzeti jogot.

Valamint a felek további kiegészítő megállapodásokat is köthetnek.

Természetesen helyénvaló lehet, hogy bizonyos mentességekben részesüljön egy adott nemzetközi szervezet. De a fentiek fényében joggal vethető fel a kérdés, hogy egy ilyen szervezet és tisztviselői, valamint más személyek nem kapnak-e a szükségesnél és indokoltnál több plusz kiváltságot vagy mentességet, mint amennyi a korábbi ENSZ-egyezmények alapján járna. Ahogy az is különös, hogy egy EU-s tagállammal szemben miért kellenek ilyen szigorú feltételek, amelyek alapvetően egy háborús krízishelyzetben álló, vagy szétesőben lévő ország esetében merülhetnének fel.

Egyébként még tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor jegyezte, rövid kormányhatározat a WFP Global Payments Solution Szolgáltató Központjának hazánkban való létrehozásáról. A kormány ekkor még a tárgyalások folytatásáról, illetve a tárgyaló küldöttség vezetőjének a külügyminiszter általi kijelöléséről határozott.

A WFP az ENSZ élelmezési segélyekkel foglalkozó része, mely a legnagyobb élelmiszer-biztonsággal foglalkozó humanitárius szervezet a világon. Székhelye Rómában van, és 80 országban találhatók irodái. 2020-ban a WFP-nek ítélték oda a Nobel-békedíjat. Az 1961-ben alapított szervezet élén az a David Beasley áll, aki korábban (1995-1999 között) az amerikai Dél-Karolina állam kormányzója volt, ám politikai hovatartozását tekintve 1991 előtt még demokrata volt, majd republikánus lett. Beasley ügyvezető igazgatóként 2017 óta vezeti a WFP-t, és munkája révén már korábban mély kapcsolatokat alakított ki a világ számos vezetőjével. Életrajza szerint erőfeszítései arra irányulnak, hogy az éhezés elleni globális küzdelemhez pénzügyi támogatást gyűjtsön és a közvélemény tudatosságát mozgósítsa.