Enyhe dorgálás a közmédia híradójának

Aki az utóbbi időben akár csak párszor is odakapcsolt az M1 esti Híradójára, valami egészen szürreális műsorral találkozhatott. Ebből az „új típusú” híradóból a világban zajló eseményekről vajmi keveset tudhatunk meg, a hazai szakmai és közélet pedig szinte kizárólag állami vezetők tolmácsolásában jelenik meg. Beszámoló egy rendezvényről, amelyen felszólal a miniszterelnök, aztán egy másikról, amelyen egy államtitkár áll a mikrofonok előtt, aztán még egyről, és rosszabb esetben még helyettes államtitkárokra is sor kerül. A kedves néző megtudhatja, milyen remekül áll is az ország: nő minden, aminek nőnie kell, és csökken minden, aminek csökkennie kell.
 
Nem volt ez másként a tavaly november 8-i adásban sem. Akkor hatperces „ujjongó” beszámolót láthattunk arról, hogy a Moody's hitelminősítő javított Magyarország besorolásán, s kiderült az is, hogy „érett ez a döntés”, és még „ennél is jobb állapotban van a gazdaság”. Az előbbiekben vázolt unalmas műsorstruktúrában még izgalmasnak is hatott, amikor a blokk lejátszása után Németh Balázs hírolvasó egyszer csak a másik kamera felé fordulva kezdett monológba.
 
A „jegyzetben” többek közt olyanokat mondott, hogy „talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését”. Felidézte azt is, hogy sok mindent kellett elhallgatniuk „ezeknek a portáloknak”, mert csupa jó dolog történt azon a héten: nőtt a boltok forgalma, Magyarország visszafizette „a Gyurcsány-kormány által felvett uniós hitel egy újabb részletét”, s erre jött „csattanóként a Moody's kedvező jelentése”.
 
A Médiatanácsnak azonban nem tetszett a show. Úgy találták, az M1 ezzel megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát. Csakhogy a közmédiát nem lehet csak úgy büntetni, ezért igen „szigorú” döntést hoztak: figyelmeztetésben részesítették a csatornát. A Médiatanács a fokozatosság és arányosság elvére hivatkozott döntésénél, mondván a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg ezt a rendelkezést. Találó magyarázat: ezt a rendelkezést ugyan valóban nem sértette meg, de az előbb vázolt műsorszerkesztést tekintve valószínűleg sok mást igen.
 
A tanács egyébként ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme miatt lépett fel, amikor a Hír TV egyik 2012 októberi, az ATV és az RTL Klub egy-egy 2012 novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013 februári, illetve szeptemberi hírblokkjában a hírolvasók a Jobbikot „szélsőjobb”, „szélsőjobboldali”, illetve „szélsőséges” jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.
 
A „büntetés” ezekben az esetekben is figyelmeztetés volt – és a csatornák eltiltása a további jogsértéstől.