Építési tilalom előtt kiadott építési engedély, óriási biznisz a Római-parton

Rekordáron hirdetik a Római-parti hullámtéren készülő apartmanjaikat neves nagyvállalkozók - köztük Garancsi István.

150 millió forintot kér egy 120 négyzetméteres lakásért a városszerte reklámozott Római Lakópart elnevezésű ingatlanegyüttesben - a Wallis-alapító Nagy György érdekeltségébe tartozó Westbay-csoport Terrassa Kft.-je. A Hvg szerint a cég néhány lakásépítővel együtt még az előtt kapta meg az építési engedélyt, hogy a kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a területre. Kivitelezőként pedig a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István Market Zrt.-je kereshet különösen jól a lakóparképítésen, sőt, finanszírozóként is az ő érdekeltsége, a Duna Takarék tűnik fel - írják.
 
A két épület összesen 50 „apartmanjának” értékesítésével megbízott közvetítők azt mondják, ha lesz mobilgát, akkor jócskán felértékelődnek a parton vásárolt lakások. Az egymilliós négyzetméterárba a szakértők szerint ezt alighanem már bekalkulálták. Az ugyanis már biztos, hogy a mobilgátat a lakópark és a Duna közé fogja felállítani a főváros.
 
A Terrassa május 24-én adta be építésiengedély-kérelmét, és július 11-én meg is kapta. A hiánypótlásra adott időt leszámítva éppen 21 nap alatt jutott jogerős építési engedélyhez – pontosan ennyi a maximális ügyintézési idő.
 
Nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb lakás 120 négyzetméteres a Római Lakópartban, az ötszázalékos lakásáfa ugyanis legfeljebb 150 négyzetméterig él. A terasz pedig akkor számít bele az alapterületbe, ha fedett – a jellemzően a felső szintre tervezett penthouse fölé lógó tető azonban nem minősül annak. Ehhez képest egy lakás felépítésének költsége a legkapósabb budapesti telkeken is négyzetméterenként 400–450 ezer forint körüli összegre tehető. A Terrassa vélhetően az államtól vásárolta a telket még 2007-ben, amikor a mobilgát legfeljebb vágyálom volt, vagyis a mai telekáraknál kevesebbet fizethetett érte.