A Corvinus Collegium szerint jó döntés az erdőirtás, mert az erdő úgyis csak leégne

A Corvinus Collegium szerint jó döntés az erdőirtás, mert az erdő úgyis csak leégne

Ha nem vágjuk ki a fákat, leégnek az erdőtüzekben

- ez csak az egyik elképesztő érvelése volt a Fidesz politikus képzőjének is nevezett Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) a kormány erdőirtást engedélyező rendeletéről.

Az MCC Klímapolitikai Intézete úgy vélte, a mértéktelen fakitermelést engedélyező rendelet megelőzi a tűzifával kapcsolatos árspekulációt.

Ugyanis amikor egy olyan fontos energiahordozó, mint a gáz ára kilő, hamar követni szokta a fáé is

- érvelt a Corvinus Collegium írásának szerzője.

Szintén érdekes érvelésük, hogy az MCC szerint messze nem termeltünk ki annyi fát az utóbbi években, mint amennyit a fenntartható erdőgazdálkodás mellett szerintük ki lehetett volna.

WWF: „A kormány átlépett egy vörös vonalat"

Tizenhat éve dolgozom a WWF-nél, azóta ilyen mértékű visszalépésre nem volt példa - nyilatkozta az Indexnek Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője. Az augusztus 5-től életbe lépett kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt egyebek mellett felfüggesztik a tarvágás tilalmát a magas természetességű állami erdőkben is.

A Mathias Corvinus Collegium végül azzal foglalta össze az erdőirtást lehetővé tevő kormányrendeletet, hogy 

a Kormány nyilván részletesen vizsgált energiaellátási forgatókönyveket, amelyben voltak a lehető legrosszabb helyzetet elemzők is. 

Az MCC erős kritikát is megfogalmazott az erdőirtást ellenző környezetvédő szervezetekkel szemben, amikor a Greenpeace azt emelte ki, hogy az ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, például alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni. Ezek azok, amelyek még valamennyire élhetővé teszik az országot: óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek.