Elmaradt bérrendezés: Az érettségi bojkottjára készülnek a tanárok

Elmaradt bérrendezés: Az érettségi bojkottjára készülnek a tanárok

Az elmaradt bérrendezés kapcsán több iskolában is úgy döntött a pedagógusok egy része, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói vagy szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségi során. A Népszava értesülése szerint több mint kétszáz tanár tiltakozik így addig, amíg a kormányzat nem hajlandó érdemben foglalkozni a diákok, szülők és tanárok követeléseivel.

A napilap a Belügyminisztériumot is megkereste, ahol a sajnálkozáson kívül érdemben erre sem reagáltak.

Sajnálatos, hogy egyet nem értésének kifejezési módját bárki, gyermekeink érettségi vizsgájának és továbbtanulásának veszélyeztetésében látja. Különösen elgondolkodtató, ha mindezt a pedagógus teszi

- írták a Népszava megkeresésére.

A tiltakozás az Eötvös József Gimnáziumból indult, ahol 32 tanár csatlakozott a kezdeményezéshez. Utánuk az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a budapesti Veres Pálné Gimnázium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, valamint négy szolnoki és egy tiszafüredi gimnázium is csatlakozott a Népszava tudomása szerint. Ez több mint 200 pedagógust jelent.

A pedagógus szakszervezetek sztrájkbizottságával való egyeztetések 2021 októbere óta folyamatosak. Csakhogy Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint ezeken a találkozókon semmilyen érdemi előrelépés nem történt, a kormány nem hajlandó még kompromisszumokra sem.

A jelenlegi bojkott a PDSZ szerint törvényes tiltakozási forma, hiszen ezekre a feladatokra bárki nemet mondhat. Ugyanakkor Nagy Erzsébet azt mondta, az érettségi bojkott mindenképpen erős lépés, amit nem szívesen tesznek meg a pedagógusok.

A kormány most is a tanárok hivatástudatára próbál hatni

- tette hozzá a PDSZ ügyvivője.

Az idei érettségi időszak május 5-én kezdődik, s bár a jelentkezés már lezárult, az Oktatási Hivatal megkeresésre nem tudták megmondani, mennyien vesznek részt a vizsgákon, mert még nem végeztek az adatok összesítésével. A tavalyi évben mintegy 114,7 ezren érettségiztek, köztük 73 ezer végzős középiskolás.