Még sincs kőbe vésve a május 4-i érettségi

Még sincs kőbe vésve a május 4-i érettségi

Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak „mozgatásáról” a szükséges döntést meghozza a kabinet – erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt a kormany.hu oldalon hétfőn közzétett videóban.

Az érettségi és a szakmai vizsgák megszervezése a folyamatosan változó járványügyi helyzetben komoly kihívás valamennyiünk számára. Legyen szó a tanulókról, a pedagógusokról, a szülőkről vagy éppen a közigazgatásban dolgozókról – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: csak együtt sikerülhet.

Hozzátette: az érettségi lehető legbiztonságosabb megszervezésének kitalálták a módját, ezért tartanak csak írásbeli vizsgákat, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést. Erről a kormány a döntését meghozta, és kijelölte a vizsgák időpontját.

Így fog zajlani az érettségi

Május 4. és 21. között tartják az idei érettségi vizsgákat - ismertette Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az erről szóló kormányrendelet pedig már meg is jelent a miniszterelnök Instagramján, mellékesen a Magyar Közlönyben is.

Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont „mozgatását” indokolják, a szükséges döntést meg fogják hozni – mondta Maruzsa Zoltán.

Az írásbeli érettségi vizsgák időszakában újra teljes kapacitással működik a budapesti közösségi közlekedés

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester hétfő este a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében.

A főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ vezetőitől kérte, mérjék fel, hogy az írásbelik időszakában hol és mikor várható még nagyobb igény a közösségi közlekedésre – mondta a főpolgármester.

Megismételte azt is, hogy jövő hétfőtől csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal lehet felszállni a tömegközlekedési járatokra. Ennek érdekében a fővárosi önkormányzat több mint 30 ezer maszkot oszt szét az elkövetkező napokban a járókelők között – közölte Karácsony Gergely.

Emlékezetes, vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök, hétfőn pedig az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília tiszti főorvos is azt mondta, az érettségi kijelölt időpontját megelőző napra, május 3-ára várható a koronavírus-járvány tetőzése.

(MTI nyomán)