Orbán Viktor megerősítette: az érettségi alatt lesz a járvány csúcspontja

Orbán Viktor megerősítette: az érettségi alatt lesz a járvány csúcspontja

Orbán Viktor miniszterelnök mai videós beszámolójában elismerte, május 3-ra teszi a kormányzat a koronavírus-járvány tetőzését, miközben a május 4-ei héttel megkezdődnek az írásbeli érettségik.

A Jobbik oktatási szakpolitikusai, Brenner Koloman, Ander Balázs, Csányi Tamás és Farkas Gergely a héten - a kormány bejelentése után - egy határozati javaslatot nyújtottak a Parlament elé annak érdekében, hogy a kormány biztosítson lehetőséget arra, hogy az érettségin és az egyetemi  záróvizsgán megajánlott jegyeket kapjanak a diákok.

Ez egyébként egy rugalmas rendszer lenne, nem kötelező elfogadni a megajánlott érdemjegyeket, ugyanakkor, aki a vizsgát választaná, azok is jóval szigorúbb egészségügyi feltételek mentén vizsgáznának.

Brenner Koloman most úgy értékelte, hogy Orbán Viktor megerősítette az eddigi félelmeket, és az érettségik valóban a járvány csúcspontján, a tömeges megbetegedések időszakában kezdődnének. A Jobbik ezt nem tartja elfogadhatónak.

A jobbikos politikus egyben figyelmeztetett arra is, a céljuk az, hogy a 83 ezer érettségiző esetében minimalizálni lehessen a személyes kontaktok számát. Elmondása szerint a javaslatukra sok támogató visszajelzés érkezett diákok, családtagjaik és szakmai szervezetek részéről.

A pedagógus szakszervezetek szerint sok a megválaszolatlan kérdés az érettségivel kapcsolatban

Másfél hónappal az érettségi vizsgák tervezett időpontja előtt jelentette be a kormány, hogy a koronavírus miatt átállnak a digitális tanrendre, azaz bezárják az iskolákat és minden diák otthonról készülhet. Az év végi megmérettetés sorsa kérdéses volt, egészen a múlt hétig kellett arra várni, hogy az oktatási akciócsoportot vezető államtitkár bejelentse a tervezett menetrendet.



Brenner Koloman egyébként közölte, felháborítónak nevezte Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szavait, miszerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vegye fel a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést. Ebben a felfokozott hangulatban minden olyan javaslatot, amely az érintettek biztonságát szavatolná, meg kell fontolni, nem pedig politikai vagdalkozásra van szükség - fogalmazott a jobbikos politikus. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/baHZIaizR18.jpg?itok=6azTetxb","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=baHZIaizR18&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}