Érveket sem talál a Fidesz a terrorveszélyhelyzet támogatására

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Európában szinte minden ország ellenzéke belátta, a kormányoknak biztosítaniuk kell az emberek biztonságát. Ezért Kósa bízik benne, hogy a magyar ellenzék nem tesz majd keresztbe ennek, amikor a kormány sokat kritizált terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos javaslatáról szavaznak majd.

Érvei között olyan súlyos dolgok szerepeltek, minthogy valamennyi nyugati ország "jutott valamilyen egyezségre", de hogy milyenekre, arra már nem tért ki. Említette, hogy több országban is gyakorlat, miszerint a kormánynak nem is kell felhatalmazást kérnie a parlamenttől válsághelyzetben, tehát Magyarországon a javaslat még csak középutas megoldás lenne.

Simicskó István honvédelmi miniszter válaszában elmondta a kötelező sorokat arról, hogy a terrorizmus milyen veszélyes, de ő is csak "szükséges lépésekről" beszélt, nem foglalkozva azzal, hogy az ellenzéknek valójában milyen kritikái vannak.

Az ellenzéknek meg kell értenie, hogy az emberek biztonsága fontos érték - hangzott el a közhely, de lássuk, az ellenzéki pártok valójában milyen kritikákat fogalmaztak meg:

Terrorveszélyhelyzetben a kormány 60 napig:

- kikapcsolhatná az internetelérést

- bárkit megfigyelhetnének, nem csak a gyanús embereket

- felfüggeszthetnék a szabad sajtót, beülnének a szerkesztőségekbe

- kijárási tilalmat vezethetnének be

Az ilyen súlyos lépéseket parlamenti felhatalmazás nélkül a kormány rendelhetné el magának, és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter erre példának mondta a röszkei támadást is, ami ha komoly is volt, azért annyira nem, hogy egy ország teljes lakosságának jogait korlátozzák. A javaslat valamennyi ellenzéki erő szerint túlhatalmat biztosítana az Orbán-kormánynak.