Érvénytelen lett a kvótareferendum

Elsöprő arányban győztek a nemek, mégis hiábavaló volt a kormányzati erőfeszítés.

99,25%-os feldolgozottság mellett a részvételi adatok a következőképpen alakultak:

Látható tehát, hogy az alacsony részvétel miatt a referendum érvénytelen lett.

A legfrissebb eredményt tekintve a nemek így is többségbe kerültek, tehát akik elmentek a szavazásra egyértelműen kinyilvánították: nem kérnek az uniós kvótákból.

Úgy tűnik, Orbán Viktor veszített

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve elmondta:nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.Szerinte a kormányfő egyet tehet:lemond posztjáról.

Budapest, a nagy visszahúzó

Budapesten csupán a szavazók 39,20 százaléka járult az urnákhoz, ezzel a választói aktivitást tekintve a főváros végzett a legutolsó helyen.

Vidéken Vas megyében volt a legmagasabb a szavazási hajlandóság (53,96 százalék), míg Baranyában mentek el a legkevesebben voksolni (40,59 százalék).

Sajnos a határon túli levélszavazatok sem  mentették meg a referendumot:

Nem sokat segítettek a határon túli levélszavazatok

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat éjfélig 89.405 érkezett vissza.Postán 62.767 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez szombat éjfélig, a külképviseletekről pedig további 26.638.

Ablakon kidobott pénz, aduász Brüsszel kezében

Ezzel az eredménnyel nagyon komolyan számot kell vetnie a kormányzatnak. A csodafegyvernek gondolt, alapvetően a Fidesz népszerűségi ambícióit szolgáló referendum elbukásával Orbán Viktor ezüsttálcán kínálja a lehetőséget Brüsszelnek ahhoz, hogy ránk kényszerítse a jövőbeli uniós kvóta-diktátumokat.

A politikai felelősség ebben a helyzetben pedig egyértelműen a kormányzati pozícióban lévő Fideszt és a miniszterelnököt terheli, amiért nem volt hajlandó egy ingyenes, azonnali és kockázatmentes alkotmánymódosítással átvágni a kvótakérdés gordiuszi csomóját.

Nem hiába figyelmeztette Vona Gábor az idei parlamenti ülésszak elején a miniszterelnököt, ha bekövetkezik a mostani eredmény, le kell mondania:

Az is világosan látszik, hogy a kormány az agresszív, túl sokáig húzott kampánnyal és a sorozatos csúsztatásokkal azt érte el, hogy kevesebben mentek el szavazni, mint 2008-ban a szociális népszavazásra.

Pont helyett kérdőjel - nagyobb a vizitdíj elutasítottsága, mint a betelepítési kvótáké?

Kérdőjel helyett pontA Jobbik elnöke emlékeztetett, az Alaptörvény módosítása nem került volna 11 milliárd forintba, és nem is lett volna ennyire kockázatos vállalkozás, mint a kvótareferendum.Vona Gábor megosztotta személyes tapasztalatát is, miszerint sok magyar választópolgárt megzavart az erős kormánypropaganda, és bár elutasítják a betelepítési kvótát, ugyanakkor idegenkednek Orbán Viktor túlhatalmától is.[video:https://www.youtube.com/watch?v=4XyUO16BlxE&feature=youtu.be]