Észak-Korea hallani sem akar nukleáris megállapodásról

Phenjan nem érdekelt egy, az iráni nukleáris leszerelési megállapodáshoz hasonló ügyletben.

Az ország nukleáris elrettentő ereje "nem játékszer, hogy azt a tárgyalások asztalára helyezzék" - állította a külügyminisztérium meg nem nevezett szóvivője. Szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte. Ez volt a kelet-ázsiai állam első hivatalos reagálása a hónap elején elért iráni nukleáris megállapodásra.

Az ország egyáltalán nem érdekelt abban, hogy megvitassa nukleáris fegyvereinek elsőként, egyoldalú módon történő befagyasztását vagy leszerelését - mondta a szóvivő. Hozzátette, változatlan Észak-Korea nukleáris fegyveres erejének küldetése mindaddig, amíg az Egyesült Államok folytatja "az országgal szembeni ellenséges politikáját".

Észak-Korea nukleáris programja komoly aggodalmat jelent a régióban. Phenjan 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban hajtott végre atomfegyver-kísérleteket. A kérdésben megkezdett nemzetközi leszerelési tárgyalások 2009 óta egy helyben topognak, egyes elemzők szerint Észak-Korea kicsi, de egyre gyarapodó atomfegyver-arzenált alakított ki.

A phenjani külügyi szakértő kedden hangoztatta, hogy országa helyzete más, mint Iráné, mert már rendelkezik atomfegyverrel. Szerinte Észak-Korea állandó katonai és nukleáris fenyegetettségnek van kitéve az Egyesült Államok részéről.

Szavaival a rendszeres közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra utalt. Az 1950-53-as koreai háború hagyatékaként az Egyesült Államoknak huszonnyolcezer-ötszáz katonája állomásozik Dél-Koreában, egyfajta elrettentő erőként egy esetleges észak-koreai agresszió megállítására.