Az EU tagállamai megállapodtak, hogy 100 millió adag vakcinával segítik a legrászorultabb országokat

Az EU tagállamai megállapodtak, hogy 100 millió adag vakcinával segítik a legrászorultabb országokat

Az európai uniós tagállamok vezetői kedden, a brüsszeli EU-csúcs második munkanapján abban állapodtak meg, hogy az év végéig 100 millió dózis, koronavírus elleni oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére - írja az MTI.

Az Európai Unió a világ legnagyobb vakcinaexportőre, és további erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a vakcinák a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül mindenki számára hozzáférhetők legyenek

- olvasható az Európai Tanács végkövetkeztetéseiben.

A tagállami vezetők megállapították, hogy a felgyorsult oltási kampányok következtében javulás következett be a járványügyi helyzetben Európa-szerte, ami lehetővé teszi a fokozatos gazdasági-társadalmi nyitást. Felhívták a figyelmet azonban az éberségre a vírusmutánsok terjedésével kapcsolatban, és hangsúlyozták, hogy további erőfeszítéseket kell tenni az oltóanyaggyártás fokozására.

Az állam- és kormányfők üdvözölték a múlt heti megállapodást az EU-n belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről. Felkérték továbbá a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy június közepéig vizsgálja felül az EU-n belüli utazásra vonatkozó ajánlását.

Kedd délután a csúcs résztvevői a széndioxid kibocsátás-csökkentés 2030-ra elérendő célkitűzéseiről egyeztetnek.