Lemondhat a Néppárt elnöke, ha a Fideszt nem függesztik fel vagy zárják ki

Orbán miatt szétrobban az Európai Néppárt?

A lap szerint ez a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén hangzott el. Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson egyértelművé tette, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, érdemes-e megmaradnia a tisztségében.

Daul az első volt a Néppártból, aki éles kritikát fogalmazott meg a Fidesz új plakátkampányával kapcsolatban. A Twitteren akkor többek között azt írta:

„Ahelyett, hogy Brüsszelt valamiféle ellenségnek állítja be, Magyarországnak rá kellene jönnie, hogy ő is a részese.”

Daulnál valóban ez lehet az utolsó csepp a pohárban, hiszen már két éve, áprilisban egy közleményében is úgy fogalmazott:

„Az Európa elleni folyamatos támadások, amiket a Fidesz évek óta csinált, eljutottak egy olyan szintre, amit nem tolerálhatunk.”

A Népszava forrásai arról is beszámoltak, hogy a Néppárt belső vitájában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük a kizárást kezdeményező skandináv és Benelux-államok-beli, illetve Orbán-barát szlovén és horvát EP-képviselők. Többen – köztük a németek – állítólag azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz tevékenysége komoly károkat okoz az EP-kampányra készülő néppártnak.

Közben az Azonnali azt írja a szlovén Demokracija nevű helyi hetilapra hivatkozva, hogy az Orbán Viktor szövetségesének számító Szlovén Demokrata Párt (SDS) egyik rangidős tagja, Branko Grims kijelentette: a szlovén pártnak el kellene hagynia az Európai Néppártot, amennyiben kizárják a Fideszt. A STA szerint Grims arról is beszélt, hogy ebben az esetben az SDS-nek külön szövetséget kellene alakítania Orbán Viktor pártjával az Európai Parlamentben.

Az SDS-nek jelenleg három képviselője ül a néppárti frakcióban, az Európai Parlament legutóbbi mandátumbecslése szerint azonban idén csak két képviselőjük lesz az EP-választás után.

Szájer szerint a Fidesz szavazóinak mindegy, hogy maradnak-e a Néppártban

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Demokratának adott interjújában leszögezte, a Fidesz nem kíván elmenni az Európai Néppártból, „csak kényszer és nyomás hatására” távoznak onnan. Ugyanakkor szerinte másodlagos a szavazók számára, milyen pártszövetség tagjaként találják meg „a leghatékonyabb módját” annak, hogy a saját álláspontjukat képviseljék. Hozzátette: ha elhagynák a Néppártot, akkor sem változna meg a Fidesz támogatottsága,

 

„mert ezzel nyertük el a bizalmat, nem pedig azzal, hogy a Néppártban vagy épp más alakulatban vagyunk (...) Aki ezen veszít, az a Néppárt, mert a Fidesz markáns migrációs politikája nélkül semmi nem fogja már megkülönböztetni a liberálisoktól vagy a szocialistáktól”

 

- jelentette ki Szájer.

Weber nem tárgyalt Orbánnal, csak megmondta neki, hogy mit kell tennie

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője helyretette a dolgokat a magyarországi látogatásával kapcsolatban. Ugyanis, amíg a magyar sajtóban az jelent meg, hogy bár vannak különbségek, de közeledtek a fideszes és a néppárti álláspontok, Weber szerint semmiféle tárgyalás nem zajlott: „A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó.