Európai Néppárt elnöke: Nem tolerálhatjuk, amit a Fidesz évek óta csinál

Az Európai Néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán Viktornak, aki biztosította a szervezetet, hogy Magyarország ennek megfelelően fog cselekedni. A Mandiner szemlézte Joseph Daul, az Európai Néppárt elnökének közleményét.

A magyar miniszterelnököt azért idézték be az Európai Néppárt elnöksége elé szombat reggel, hogy elmagyarázza a legutóbbi fejleményeket a magyar felsőoktatási törvénnyel és az 'Állítsuk meg Brüsszelt' nemzeti konzultációval kapcsolatban.

Joseph Daul szerint az Európai Néppárt mindig a párbeszédet választotta, mint a legjobb kommunikációs módszert a tagjaival, hogy megoldják a nézeteltéréseket. Az elmúlt hetekben ezért az EPP nyíltan kommunikált a Fidesz vezetőségével, de a Bizottsággal is együttműködött, hogy az EU tagállamai az uniós szerződéseket betartsák. A Bizottság értékelése és a Néppártnak a magyar civil és tudomány élet képviselőivel folytatott eszmecseréi után az EPP arra jutott: a párbeszéd önmagában nem elegendő.

„Az Orbán miniszterelnökkel ma reggel folytatott nyitott és őszinte beszélgetés után az Európai Néppárt arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy minden szükséges lépést tegyenek meg a Bizottság kéréseinek teljesítésére. Orbán miniszterelnök biztosította az Európai Néppártot, hogy Magyarország ennek megfelelően fog cselekedni.

Az Európai Néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és pártjának, a Fidesznek, hogy nem fogjuk elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jog uralmának figyelmen kívül hagyását. Ebbe beletartozik a tudományos szabadság és az egyetemek autonómiája. Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU tovább működjön, a határidőket függesszék fel, és az Egyesült Államokkal való párbeszédet megkezdjék.

Az Európai Néppárt hisz abban, hogy a civil szervezetek minden egészséges demokrácia integráns részei, hogy a civil társadalmat képviselik, és hogy tiszteletben kell tartani őket.

Az Európai Néppárt azt is világossá tette a magyar partnereink számára, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt konzultáció otromba EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. Az Európa elleni folyamatos támadások, amiket a Fidesz évek óta csinált, eljutottak egy olyan szintre, amit nem tolerálhatunk. Ez a konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót az Európai Néppárt távlatos gondolkodású képviselői alapították, és mélyen Európa-párti a meggyőzédsünk.

Nem kell Orbán Viktort emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések kollektíven hozzák meg az európai kormányzatok – beleértve az ő magyar kormányát is –, valamint az Európai Parlament, amibe a magyar emberek képviselői is beletartoznak.”

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. július 21. | 22:14
Az ellenzéki pártok nem indítanak rá az egyesületre.
1
sss
2019. július 21. | 18:16
A kínai-amerikai viszony is enyhülhet.
A FINA továbbra is hivatalban lévő végrehajtó bizottsági tagjaként van ott a sporteseményen.
Irán londoni nagykövete arra figyelmeztetett, hogy országa "készen áll más forgatókönyvekre" is.
A kardiológusok szerint azonban az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó.
Dr. Szathmáry Eörs szerint Magyarországon nagyon nagy problémák adódnak abból, hogy gyatra a stratégiai tervezés.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
sss
2019. július 21. | 22:14
Az ellenzéki pártok nem indítanak rá az egyesületre.
sss
2019. július 21. | 18:16
A kínai-amerikai viszony is enyhülhet.
sss
2019. július 21. | 12:47
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton simán verte a vietnámiakat és az egyiptomiakat, majd az irániakat.