Váratlan gesztus a Néppárt részéről: mégis a pártcsaládban maradhat a Fidesz

Váratlan gesztus a Néppárt részéről: mégis a pártcsaládban maradhat a Fidesz

Mint ismeretes, 2019 tavasza óta húzódik a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közti bonyodalom arról, hogy a fideszes EP-képviselők a néppárti frakció tagjai maradnak-e. A legfrissebb fejlemények arra utalnak, minden lehetőség adott a megoldás elodázására - számol be a 444.hu.

Szabályt módosítanának, hogy még több fideszes EP-képviselőt függesszenek fel

Úgy tűnik, nemcsak a gestapozó Deutsch Tamásnak, hanem több más fideszes politikusnak is lefőhet a kávéja az Európai Néppártban. A Népszava információi szerint ezután egyszerű többséggel lehetne dönteni olyan párt tagjairól, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád. Ebben az esetben a határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége.

Mint arról nemrég írtunk, az EPP február 26-án módosított belső szabályzata szerint ezidáig úgy tűnt, hogy egyszerű többséggel lehetne dönteni olyan párt tagjairól, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett az európai pártcsalád - például Deutsch Tamásról. Erre a lépésre válaszul két nappal később Orbán Viktor az Európai Néppártnak levelet írt, melyben hangsúlyozta, hogy

amennyiben a február 26-i rendelkezéseket megszavazzák, akkor "a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot". 

Kilépés a Néppártból?! Nem jött be Orbánék szivárogtatása Novák Katalin oldalán

Miközben vasárnap Orbán Viktor oltakozott, a miniszterelnök Európai Néppártnak írt levelét valamiért Novák Katalin posztolta ki a Facebook-oldalán - hogy miért ezt a módját választották a központi kommunikációnak, nem tudni, talán csak így akartak nagyobb figyelmet szentelni a családi miniszter személyének.

A szavazást szerda délelőttre írták ki, de úgy látszik, hogy mégis maradt reménye a Fidesznek a tagságuk megőrzésére. Ugyanis hétfőn este a Néppárt vezetői az Orbán által sérelmezett pontok egyikében visszatáncoltak, így egy újabb módosítást csempésztek bele a frakciószabályzatba. Amely vélhetően egy gesztusként értékelhető részükről:

míg a 26-i változat szerint egyszerű, feles többséggel ki lehetett volna zárni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már minősített többségre, vagyis kétharmadra lenne szükség. 

Tehát az átvariált szöveg már nem a 26-i változat, vagyis ha el is fogadják, akkor sem érvényes a miniszterelnök fenyegetése, és a fideszeseknek sem kell feltétlenül kilépniük. Olybá tűnik, hogy a fideszesek egyelőre a frakció kötelékében maradnak, s még ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, a kétharmados többség miatt sokkal több szavazat kellene hozzá, mint azt az elmúlt napok történései alapján sejthettük.