A Jobbik és az LMP az utcán állítaná meg az EU-s pénzek lenyúlását

Beindul a polgári kezdeményezés. 

Ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be Bana Tibor, a Jobbik alelnöke, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke és Keresztény Zoltán, a polgári kezdeményezés képviselője.

A Jobbik és az LMP szerdán közösen kezdenek bele a korrupcióellenes polgári kezdeményezésbe

Az Európai Bizottság honlapján magyarul is elérhető leírás szerint a kezdeményezés címe: „Szüntessük meg a csalást és a visszaélést az uniós forrásokkal - a döntések és a végrehajtás jobb ellenőrzése és a szankciók révén".

Keresztény Zoltán közölte, a kezdeményezés célja egy olyan előzetes ellenőrzési rendszer, mechanizmus kiépítése, amely az EU-s pénzek odaítélésénél biztosítja, hogy ne juthassanak forrásokhoz azok a szereplők, akik az összegeket nem megfelelően használják fel.

A kezdeményezők olyan szabályrendszer megalkotását javasolják, amely minden tagállamra kötelezően vonatkozna, és nem lehetne kibújni az alkalmazása alól, míg a csatlakozás sem kormányzati, vagy miniszteri hatáskör lenne.

Keresztény Zoltán felidézte, az EP elfogadta az úgynevezett jogállamisági jogszabályt, mi azonban fontosnak tartjuk, hogy az EU ne csak a jogállamiság kritériumait vizsgálja az EU a támogatások elköltésénél, hanem azokat az eseteket is, amikor kívülről vállalkozóknak látszó oligarchák a médiában és a gazdaságban olyan pozíciókat szereznek, amelyek jelentősen torzítják a rendszert – tette hozzá.

Hangsúlyozta, azért is fontos az előzetes ellenőrzés, hogy ne utólag büntessenek meg tagállamokat, hogy ne utólag vonják el az adófizetők pénzét mások csalása miatt, mert ezzel egész társadalmakat lehet az Európai Unió ellen fordítani.

Elmondta azt is, hogy februárban több EP-képviselővel is egyeztettek, akik mindannyian a Költségvetési ellenőrző bizottság, illetve a Gazdasági és monetáris tanács tagjai – tőlük ígéretet kaptak a kezdeményezők, hogy a megszülető jogszabályt segítenek átvinni a májusi választásokat követő új EP-be, és megismertetik azt az új összetételű Bizottsággal is.

Abbéli reményét is kifejezte Keresztény Zoltán, hogy a magyar emberektől is megkapják a kellő támogatást a fenti célokhoz, "megköszönve az LMP és a Jobbik támogátását, megkérem az összes politikai szervezetet, civilszervezete és magánszemélyt, aki elítéli az EU-s pénzek korrupcióját, az segítse az aláírásgyűjtést" – fogalmazott.

Bana Tibor felidézte, tavaly decemberben határozta el a Jobbik és az LMP, hogy "minden erejükkel" támogatják a polgári kezdeményezést. A mai nap viszont arról szólt, hogy az előttünk álló EP-kampány alatt a Jobbik standolások során aláírásgyűjtő íveken is gyűjti a támogató szignókat.

„Azt gondolom, hogy az EU-s pénzek ellopásának megállítása pártpolitikán felüli kérdés, ezért remélem, hogy az LMP-n kívül lesznek olyan parlamenti pártok, politikai erők, civilszervezetek, akik támogatni fogják ezt a célt”

- magyarázta az országgyűlési képviselő.

A Jobbik mindent el fog követni annak érdekében, az összes választókerületben, és az egész Kárpát-medencében, hogy minél többen támogassák ezt a célt, és hogy a következő pénzügyi ciklusban az EU-s források az ország gazdaságának és versenyképességének növelését, ne pedig egy maffiahálózat kiépülését szolgálják.

Elmondta azt is, hogy hétfőn a parlamentben is igyekezett szembesíteni a kormányt azzal, hogy a támogatások jelentős részét ellopják, és azok egy szűk oligarchakörhöz jutnak, azonban Rétvári Bence államtitkár, és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azt válaszolta, az Orbán-kormány nem kíván csatlakozni a polgári kezdeményezéshez. Ismét bebizonyosodott, hogy annak a maffiahálózatnak kiszolgálása, ami eddig is a hatalmuk egyik támasza volt, mindent felülír, a Jobbik viszont mindent megtesz, hogy hazánkat ne szolgáltassák ki keletei despotáknak – szögezte le Bana Tibor.

Keresztes László Lóránt elmondta, az LMP azért tartja különösen fontosnak ezt a kezdeményezést, mert ha ezt sikerre viszik, akkor annak lehet konkrét joghatása. Ez nemcsak egy petíció, ezzel egy olyan jogi környezetet lehet megteremteni, amivel fel lehetne lépni az EU-s források ellopása ellen.

Emlékeztetett, a magyar kormány lemondott az Elios 13 milliárdjáról, ezzel elismerve a korrupciót, de a helyzet ennél sokkal rosszabb. Az ökopárt társelnöke úgy fogalmazott, hogy bár az EU-s források megjelennek a magyar gazdaság makrószámaiban, ugyanakkor a magyar valóságban már nem. „A magyar kormány és Varga Mihály is egyfajta virtuális valóságban él” - utalt az ellenzéki politikus a pénzügyminiszter által közölt gazdasági sikerjelentésekre.

A forrásokat vagy rosszul használták el, vagy épp túlárazásokkal ellopták, így nem sikerült megvalósítani azt a felzárkózást, amit joggal várhattunk el az Európai integrációtól – magyarázta Keresztes László Lóránt, aki szerint a korrupció elleni harcot érdemes az európai térben is elkezdeni.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen konkrét változtatásokra gondolnak, Keresztény Zoltán elmondta, ezek vonatkozhatnak a jelenlegi jogszabályok, vagy épp már működő intézmények (Eurojust, OLAF) megerősítésére, vagy újak megalkotására. A lényeg, hogy a korrupció elleni harcot ne tudja néhány tagállam megfúrni. Amelyik ország nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez, az akkor sem fog csatlakozni, ha összegyűlnek az aláírások, de az új jogszabályrendszer kötelező érvényű lenne – mutatott rá a különbségre az Európai Ügyészséggel kapcsolatos petíció és egy európai kezdeményezés között.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kikre számítanak az aláírásgyűjtés során. Keresztény Zoltán érdeklődésünkre elmondta, azok a parlamenten kívüli erők, amelyek kezdetben lelkesek voltak, valamiért már nem azok, de remélhetőleg most ők is csatlakoznak. A Fideszt is várjuk, ha azt feltételezzük, hogy hazánkban zérótolerancia van a korrupcióval szemben – tette hozzá.

Az LMP felszólít minden ellenzéki pártot, és miden kormánypárti választópolgárt, közéleti szereplőt is, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. közös nemzeti érdekünk, hogy a korrupcióval szemben hatékony eszközzel tudjunk fellépni

– fogalmazott Keresztes László Lóránt. Az LMP társelnöke elárulta, az Európai Zöldpárt kiemelt feladatának tekinti a polgári kezdeményezés támogatását, az európai zöldek zászlóvivői lesznek a kampánynak.

Bana Tibor is ígéretet tett arra, hogy ők is megmozgatják a kapcsolataikat, amelyek győzelemre vezethetik ezt a kezdeményezést.

A Jobbik országjárásba kezd; minden választókerületben a lehető legtöbb helyen próbálnak megszólítani minél több állampolgárt, civil és politikai vezetőt, az uniós forrásokkal történő csalások és visszaélések megszüntetése érdekében.

(Címlap- és borítókép: Kereszets László Lóránt (b.), Bana Tibor, Keresztény Zoltán - fotó: Alfahír)