Jobbik: A független szakszervezetek támogatják a béruniót

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára elismeréssel szólt a kezdeményezésről.

Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára múlt hét pénteken Magyarországra látogatott, és a szociális jogok európai pilléréről, illetve a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó irányelvről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, továbbá a magyarországi szakszervezeti konföderációk vezetőivel. A nap folyamán a főtitkár Gyöngyösi Mártonnal, a béruniós kezdeményezést indítványozó európai polgári bizottság vezetőjével is tárgyalt. A Jobbik közleménye szerint Luca Visentini elismeréssel szólt az egyenlő munkáért egyenlő bért zászlajára tűző kezdeményezés céljáról. Mindezt pedig írásban is megerősítette.

„A fideszes pártlap állításával ellentétben szó sem volt arról, hogy Vona Gábor is találkozna az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetőjével”

- közölte a legnagyobb ellenzéki párt.

A Jobbik ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a béruniót eddig kizárólag a Fidesz által befolyásolt szakszervezeti konföderációk utasították el „szakmaiatlan és skizofrén magyarázatokkal”. A párt szerint a polgári kezdeményezés lényege valójában éppen az volna,

„amiért minden munkavállalói érdekképviselet megalakult és küzd, pontosabban küzdenie kellene”.

Eddig majd negyven szakszervezet fejezte ki támogatását a béruniós európai polgári kezdeményezés iránt. Múlt hét pénteken egy nagyszabású szakmai konferencián egyhangúlag úgy határoztak az érdekképviseletek, hogy létrehoznak egy polgári kampánybizottságot saját képviselőikből, amely a bérek felzárkóztatását célzó kezdeményezést sikerre viszi.

„A megjelent szervezetek vezetői megerősítették, hogy nekik nem a Fidesz, vagy a szintén kívülről befolyásolt Európai Szakszervezeti Szövetség diktál, hanem kizárólag a magyar munkavállalók érdekeit tartják szem előtt, azok az elsődlegesek”

- közölte a párt.

Az Alfahír korábban megírta, a konferenciát követő sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton elmondta: kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy „társadalmasítsák” a bérunió ügyét, és civil szervezeteket, szakszervezeteket, ipartestületeket, illetve különböző ágazatoknak a képviselőit tudják megszólítani. Ezért a kezdeményezést ki akarják szabadítani a politika fogságából, és átadni a szakszervezeteknek.

A sajtótájékoztatón a konferencián résztvevő Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének vezetője reagált a rosszindulatú támadásokra is:

„Azt üzenem valamennyi politikai pártnak, hogy szálljanak le a béruniós kezdeményezésről. Ne degradálják politikai kérdéssé. (…) Nincsen jobbos és balos melós, elégedett és elégedetlen melós van”

- jelentette ki.